Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Behangen Niet iedereen heeft de voorkeur voor schilderwerk. Omdat de opties voor behangen ook eindeloos zijn, willen we hier ook graag meer informatie over geven. Wat zijn de voordelen van behang tegenover schilderwerk? Daarnaast is het ook mogelijk om een schildersbedrijf in te schakelen wanneer er behang aangebracht word. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om behangwerk zelf aan te brengen. Voor een goed resultaat is er toch enige ervaring nodig.

*Tip: gratis offertes

Wil jij geld besparen op je schilderklus? Vergelijk dan gratis offertes van schildersbedrijven in jouw regio. Bespaar op deze manier tot 30%!

 

Een vakman inzetten

Veelal zijn het schildersbedrijven die het behangwerk voor rekening kunnen nemen. Ook kan men deze vakman een behanger noemen. Vaak zijn dit specialisten binnen een bedrijf die zich richten op het aanbrengen van diverse soorten behang. Later meer over welke soorten er allemaal op de markt zijn en de informatie die nodig is om hierin een keuze te maken.

Voordelen* De kwaliteit van het behang zal van hoge kwaliteit zijn. De overgangen worden netjes weg gewerkt en hierdoor komt alles nog beter naar voren. Ook wordt er veel rotzooi bespaard doordat de schilder/behanger alles netjes zal achterlaten.

Zelf behangen

Een andere optie is natuurlijk om zelf het behang uit te kiezen en deze aan te brengen. Er zijn online veel video’s waarin ze tips geven over de werkwijze. Daarnaast zal er ook lijm moeten worden aangeschaft en denk ook aan het een tafel waarop het behangpapier kan worden ingesmeerd met de lijm. De voorbereiding zal dus wel enige tijd kosten, ook afhankelijk van het niveau dat aanwezig is.

Voordelen* Kosten zullen lager zijn op het moment dat het behang zelf wordt aangebracht. Tevens kan het leuk zijn om dit in gezelschap te doen.

Bekijk de video met handige tips voor het aanbrengen van behang:

Kosten van behangen

Om een beeld te krijgen bij de kosten die een behanger rekent, gaan wij uit van 2 aspecten. Allereerst is er natuurlijk het materiaal. Deze kosten zullen al per situatie verschillen en hier heeft u zelf veel invloed op. Afhankelijk van de wensen en hoeveelheid zal het materiaal aangeschaft worden. Dit kan via de behanger gaan of mogelijk heeft u zelf al een behang uitgekozen.

Daarnaast zal de behanger een uurtarief rekenen. Het uurtarief zullen wij ook in onderstaande tabel noemen. De prijs die er uiteindelijk uitkomt gaat een combinatie zijn van het materiaal en de tijd die een behanger nodig heeft om alles netjes voor te bereiden en aan te brengen.

OmschrijvingTarief
Uurtarief behanger€30 - €35 per uur
Gemiddelde prijs behangwerk€6 - €9 per m2
Aanschaf behang€5 - €20 per rol

Let op dat deze cijfers slechts een indicatie geven. Het is altijd geheel vrijblijvend om een offerte aan te vragen, hierdoor krijgt u direct een concreet beeld van wat de kosten van een behanger zullen zijn. De prijzen kunnen namelijk heel erg uiteen liggen en daardoor durven wij ons hierop niet vast te pinnen.

Soorten behang

Het aanbrengen van behang

Over het algemeen zijn er 3 soorten te onderscheiden. Deze zullen we hieronder verder doornemen. Aangezien voor iedere situatie er een geschikte behang gekozen dient te worden. De 3 categorieën zijn:

  • Glasvezelbehang
  • Renovliesbehang
  • Papier behang

Als vierde zullen we ook het fotobehang behandelen. Alleen dit valt onder dezelfde categorie als het papieren behang.

Glasvezel

Het is een lange tijd populair geweest om muren te renoveren met dergelijk glasvezelbehang. Na het aanbrengen is deze makkelijk over te schilderen in de gewenste kleur. Echter na verloop van tijd blijkt het toch niet heel makkelijk te zijn om op de muur te plakken en kan het allergische reacties geven door de glasvezels die hierin verwerkt zitten. Toen is de markt verder gaan ontwikkelen en is er renovliesbehang uit voort gekomen.

Renovlies

Zoals hierboven al duidelijk wel omschreven is renovlies eigenlijk de verbeterde versie van glasvezelbehang. Het werkt oneffenheden makkelijk weg en hierdoor is men op de naam gekomen, renovatiebehang. Ook is dit behang gewoon over te schilderen. Een schildersbedrijf kiest dan ook eigenlijk altijd voor renovlies behang. Zeker bij nieuwbouw is dit een fijn soort behang om met te werken. Tevens is renovliesbehang in verschillende diktes te verkrijgen. Op het moment dat er wat meer scheuren in de muur zitten, zal er een dikke variant gekozen worden.

Papieren behang

Papierbehang is eigenlijk het klassieke behang en is overal verkrijgbaar. Daarnaast kan een motief niet gek genoeg zijn of er is een behangrol van te vinden. Dit behangsoort zal aangebracht moeten worden op een egale muur, hierdoor zal er dus mogelijk wat meer voorbereiding gedaan worden. Maar de aanschaf van papieren behang ligt wel vrij laag, dit kan daarom de kosten weer drukke. Hier zal daarom een afweging gemaakt moeten worden wat de kosten zijn voor het egaliseren van de wand tegenover de aanschaf van het behang zelf.

Fotobehang

Een stapje verder in het personaliseren van de woonkamer, is door fotobehang te bestellen. Hier kan men zelf geheel zelf bepalen wat er op het behangpapier komt te staan. Vervolgens is het belangrijk, net als bij ieder patroon, om dit op een professionele wijze aan te brengen.

De kosten voor fotobehang zullen wel wat hoger liggen, omdat het natuurlijk allemaal uniek gemaakt moet worden. Vaak word er dan ook gekozen om slechts 1 wand of een deel ervan, te voorzien van fotobehang.

Voorbereiding voor het behangen

Zoals voor iedere klus is het voorbereiden een belangrijke factor. Dit zal de kwaliteit uiteindelijk bepalen. Hierbij gaat het om het voorbereiden van de ondergrond en natuurlijk de aanschaf van het juiste materiaal. Wanneer u zelf het behang gaat aanbrengen, raden we aan om instructie video’s te bekijken. Veel grote merken hebben hen eigen video’s gemaakt om de klussers te helpen.

Verwijderen oud behang

Op het moment dat er nog een oude behanglaag op de muur zit, zal deze er eerst vanaf gehaald moeten worden. Soms word er wel eens over het oude behang een nieuwe laag geplakt. Maar dit is voor het resultaat vaak niet bevorderend.  De nieuwe lijm kan namelijk bobbels veroorzaken op het oude behang en dit is dan in het nieuwe behang direct zichtbaar. Door het gewicht kan het vervolgens ook voorkomen dat het behang los laat en naar beneden komt. Behang aanbrengen op de muur is daarom de beste manier.

Oneffenheden wegwerken

Nadat de muur kaal is, komen er vaak oneffenheden naar boven. Het is van belang om de muur in zijn geheel glad te krijgen. Bij een ernstig beschadigde wand kan dit door middel van stucwerk gedaan worden, deze wordt dan behangklaar gemaakt. Wanneer er maar enkele gaten aanwezig zijn, is het mogelijk om deze op te vullen met een muurvuller. Ga hier altijd nauwkeurig te werk, wanneer het behang eenmaal is aangebracht zullen alle oneffenheden zichtbaar zijn. Dit is vervolgens niet te herstellen zonder het behang weer in zijn geheel te verwijderen.

Inkopen doen van behangpapier en behanglijm

Er zijn diverse kanalen waar het behangpapier ingekocht kan worden. Natuurlijk in de bekende doe-het-zelf zaken, maar ook steeds vaker online is alles te bestellen. Denk vooraf goed na over het soort behang wat gebruikt gaat worden. Op basis van het behang zal er namelijk ook een bijpassende lijm gekozen worden. Iedere situatie en behangsoort heeft zijn eigen behanglijm.

Laat u desnoods in de winkel adviseren of vraag een helpdesk om het stukje extra service. Om helemaal garantie te hebben op de juiste materialen, kan er een schilder worden ingehuurd. Deze kan in overleg het juiste behang selecteren en zal hier automatisch de juiste lijm bij kiezen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Een schilder zoeken doe je zo!

Verfwerk kan je helemaal zelf doen, maar je kunt er ook voor

Stappenplan schilder inhuren in 2021

Als je woning toe is aan een schilderbeurt, dan is het verstandig

Hoe schilder je buiten?

Door het goed onderhouden van je buitenschilderwerk, kun je dure reparatiekosten voorkomen.