Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

VerfsoortenÉén van de belangrijkste keuzes voordat er überhaupt begonnen kan worden met schilderen, is het kiezen van de juiste verf soort. Dit zal namelijk het resultaat bepalen in mate waarop de verf aan het oppervlakte hecht. Daarom is het belangrijk om de verschillen te kennen en misschien nog wel belangrijk om te weten bij wie er advies kan worden nagevraagd. Op het moment dat de expertise zelf niet in huis is, zijn er diverse punten waar men gratis advies kan inwinnen.

We zullen de basis kenmerken van de diverse verfsoorten belichten. Zo kan er alvast de benodigde kennis worden opgedaan.

*Tip: gratis offertes

Wil jij geld besparen op je schilderklus? Vergelijk dan gratis offertes van schildersbedrijven in jouw regio. Bespaar op deze manier tot 30%!

 

Verfsoorten verdelen in 3 categorieën

Allereerst willen we benadrukken dat niet hetzelfde doel heeft. Daarom beginnen we met de volgende categorieën:

 1. Grondverf
 2. Afwerk verf voor binnen
 3. Afwerk verf voor buiten

Grondverf

De grondverf is een basis voor veel soorten schilderwerk. Een andere naam is ook wel de Primer en zorgt voor de hechting tussen het oppervlak en de verf. Het is onmisbaar voor een goed resultaat, maar lees per schilderwerk in of het nodig is om grondverf aan te brengen.

Verf voor binnenschilderwerk

Het doel van binnenschilderwerk is grotendeels de uitstraling. Hierdoor is het vaak kleurrijker en is de structuur ook van groot belang. Daarom is er specifieke verf voor binnen, probeer deze daarom niet buiten te gebruiken. Voor binnen zijn de volgende verfsoorten een goede optie:

 • Latex verf
 • Acryl verf
 • Wit kalk

Verf voor buitenschilderwerk

In tegenstelling tot de hierboven genoemde verf, heeft buitenschilderwerk weer hele andere soorten verf. Hierbij is het namelijk essentieel dat de verf bescherming biedt tegen alle weersinvloeden. Hierdoor wordt er meer gevraagd van de verf en zullen de kosten over het algemeen hoger liggen!

Voor buiten kan men denken aan de volgende verfsoorten:

 • Alkydverf
 • Hoogglansverf
 • Transparante lak
 • Beits

Overzicht van de prijzen

Om een idee te krijgen hebben we de kosten van het materiaal hieronder genoemd. Naast de materiaalkosten moet er ook rekening worden gehouden met het tarief van een schilder. De ene soort heeft meer tijd nodig om aan te brengen, daarom kunnen we hier geen vaste prijs voor geven. Vraag daarom bij de schilder na wat de kosten gaan zijn inclusief materiaal en arbeid!

Soort verfGemiddelde prijs per liter
Grondverf€5 a €20
Binnenschilderwerk
Latex verf€3 a €15
Acryl verfVanaf €30
Wit kalk€5 a €10
Buitenschilderwerk
Hoogglans verf€20 a €25
AlkydverfVanaf €25
Transparante lakVanaf €20
Beits€10 a €20

Advies inwinnen voor kiezen van verfsoort

Bij iedere situatie en wensen passen een specifieke verfsoort. Om hierin de juiste keuze te maken, zijn er 2 opties om (gratis) advies te krijgen. Natuurlijk is er al wat meer kennis na het lezen van bovenstaande info. Alleen voor direct advies raden wij aan om:

 1. Schakel een schildersbedrijf in. Naast het uitvoeren van de klus, kan deze ook advies geven over het gebruik van de verf. Een schilder heeft namelijk ook een adviserende rol. Natuurlijk is het voor de kwaliteit ook beter om de schilder direct het werk uit te laten voeren.
 2. Wilt u het zelf aan de slag gaan, dan kan er ook altijd advies worden gevraagd op het moment dat er verf wordt aangeschaft. Zo zullen alle doe-het-zelf zaken een speciale verf afdeling hebben waarin een medewerker advies zal geven. Naast een doe-het-zelf zaak zijn er ook verfspeciaalzaken, deze kennis zal nog iets verder reiken en de opties zijn hier vaak wat uitgebreider.

Hierbij zal het vooral gaan over het advies om welk soort verf. Daarnaast zijn er nog allerlei soorten kleuren. Om hier advies over te krijgen zult u eerder bij een interieurarchitect uitkomen, of mogelijk kan er inspiratie opgedaan worden op diverse woonwebsites.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Een schilder zoeken doe je zo!

Verfwerk kan je helemaal zelf doen, maar je kunt er ook voor

6x Veelgemaakte fouten zelf schilderen

Of u nu een ervaren doe-het-zelver bent, of u heeft weinig verstand

5x Veelgemaakte fouten schilder inhuren

Het is niet vreemd dat veel mensen besluiten om schilderwerken over te