Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Schilderwerk is een vrij algemene term, aangezien hier nog veel onderscheid in is aan te brengen. Zo heeft ieder soort schilderwerk zijn eigen punten om rekening met te houden. Een schilder heeft natuurlijk de ervaring zodat die goed weet waar op gelet moet worden. Op het moment dat u zelf minder ervaring hierin heeft, is het verstandig om hier goed over in te lezen. We zullen de soorten schilderwerken bespreken en de kosten die hierbij komen kijken. Rekening houdend dat het schilderwerk wordt uitbesteed, zodat u hier zich verder geen zorgen over hoeft te maken.

*Tip: gratis offertes

Wil jij geld besparen op je schilderklus? Vergelijk dan gratis offertes van schildersbedrijven in jouw regio. Bespaar op deze manier tot 30%!

De prijs van uw schilderwerk

Benieuwd naar de kosten die komen kijken bij het uitbesteden van schilderwerk? Door een schilder in te schakelen zal alles verzorgd zijn. Een schildersbedrijf heeft namelijk de kennis en ervaring om alles naar wens uit te laten voeren. Daarnaast heeft deze ook alle benodigdheden in huis en dit scheelt direct al kosten in de aanschaf van het materiaal. Vooral materialen die maar een enkele keer gebruikt worden, zijn niet de moeite om als particulier aan te schaffen.

Het huren van deze materialen kan ook in de kosten lopen. Daarom presenteren we graag de prijs die een schilder rekent. Dit is dan namelijk ook direct het complete kostenplaatje zonder verrassingen. Bekijk hieronder de tabel om een indicatie te kunnen maken. Meer op zoek naar de exacte kosten voor uw klus? Dan raden we aan om 6 gratis offertes aan te vragen bij een schildersbedrijf in de regio.

Type schilderwerkPrijs schildersbedrijf
Plafond Witten€10 - €15 per m2
Muur schilderen€6 - €12 per m2
Trap schilderen€400 - €750 incl. alles
Buitenmuur€30 - €40 per m2
Kozijnen€200 - €250 per kozijn
Dakkapel/boeidelen€600 - €1200 totaal

Binnenschilderwerk

Het schilderwerk binnen heeft als grootste doel de uitstraling. Hierdoor zijn er veel verschillende soorten kleuren beschikbaar en kan iedereen het naar smaak invullen. Maar ook op plekken waar het oppervlak intensief wordt gebruikt, is het ook voornamelijk ter bescherming van de ondergrond, denk hierbij aan een trap en kozijnen.

Gemiddeld word er binnenshuis eens in de 10 jaar geschilderd. Hieronder vallen de volgende onderdelen:

Buitenschilderwerk

Het buitenschilderwerk is naast het uiterlijk vooral bedoeld als bescherming van het steen en hout tegen de weersinvloeden. Door een goede laag verf kan de regen en de zon worden geweert. Door het goed onderhouden van het buitenschilderwerk kan er veel schade worden beperkt. Vraag een binnenschilder voor specifiek advies. Maar onder andere de volgende onderdelen kunnen worden aangepakt:

Waar men rekening met moet houden bij buitenschilderwerk, is dat het niet altijd uit te voeren is. Hierbij is planning dus extra belangrijk en zorg tijdig voor een ‘waterdicht’ plan!

Diverse verfsoorten

Iedere soort verf heeft zo bepaalde eigenschappen. Voor elke klus is er dan een soort verf welke hiervoor het meest geschikt is. Het grootste verschil in verf zit in het gebruik voor binnen of buiten. Maar daarnaast is niet alle verf voor binnen hetzelfde en ook voor buiten zijn er nog diverse opties.

Geschikte verf voor binnen

Een verfsoort die voor binnenschilderwerk wordt gebruikt is voornamelijk Acrylverf. Dit is verf die geen oplosmiddelen bevat en waterdragend is. Acrylverf kan dus gemakkelijk met water worden verdund. Daarnaast is het zo goed als reukvrij. De kwaliteit van de verf is een belangrijke factor, waarbij verf zo min mogelijk oplosmiddelen moet bevat.

Acrylverf is vooral goed te gebruiken bij het schilderen van wanden. Latex verf is een populaire optie voor wanden en plafonds. Op het moment dat er een kozijn of deur geschilderd dient te worden, is het kiezen voor een dekkende lakverf een voorwaarden.

Geschikte verf voor buiten

Het word 100% afgeraden om het buitenschilderwerk met hetzelfde verf uit te voeren als binnen. Een goede verf voor buiten is alkydverf. Een verf op oliebasis die goed dekt. Hoe er moet worden omgegaan met alkydverf is essentieel. Zo heeft het een langere droogtijd nodig en moet deze verf niet met water maar met terpetine worden verdund.

Voor iedere verf is ons advies om langs te gaan bij een verfspeciaalzaak. Deze kunnen voor elke klus een specifieke verf aanbevelen.

Schilderwerk voorbereiden

De voorbereiding van het schilderwerk is cruciaal. Op het moment dat hier niet voldoende aandacht aan word besteed, zal dit effect hebben op het eindresultaat. Hierbij geldt dus zeker dat een goede voorbereiding het halve werk is. Bekijk ons stappenplan van de voorbereiding schilderwerk. Deze stappen bestaan voornamelijk uit:

  • (eventueel) Repareren ondergrond
  • (eventueel) Verwijderen oude verflaag
  • Ontvetten
  • Schuren
  • Afplakken
  • Grondverven

Door alles nauwkeurig uit te voeren, kan er worden begonnen met het schilderen. Een schildersbedrijf kan deze voorbereiding uit handen nemen. Op het moment dat u de voorbereidingen zelf treft, zal dit schelen in de kosten.

Schilderwerk onderhouden

Vaak word hier vooraf geen rekening met gehouden. Maar het is slim om na te denken over het onderhoud van het schilderwerk. Logisch dat schilderwerk dat goed word onderhouden, langer mee gaat. Het onderhouden van schilderwerk houdt vooral in om het regelmatig schoon te maken en op het moment dat er schade ontstaat, om dit zo snel mogelijk te repareren.

Een scheur kan namelijk groeien en zo meer schade veroorzaken. Het is nou eenmaal makkelijker om een klein stuk te repareren. Hiervoor is het mogelijk om een onderhoudsabonnement af te sluiten bij een schilder. Deze houdt dan alles goed schoon, vooral bij buitenschilderwerk kan dit een goede investering zijn.

Uitbesteden aan een schildersbedrijf

Het uitbesteden van een plafond witten of het laten schilderen van de gevel kan worden gedaan aan een schilder. Het is mogelijk om zelf te doen, maar er zal wel rekening gehouden moeten worden met bovenstaande punten. Voornamelijk goede voorbereiding, kiezen van juiste verf en achteraf het onderhoud ervan zijn belangrijk. Heeft u hier geen vertrouwen in of mogelijk geen tijd ervoor, dan kan een schildersbedrijf uitkomst bieden.

Kosten die hierbij komen kijken zijn ook al deels in kaart gebracht. Door het aanvragen van 6 gratis offertes is het eenvoudig om een schilder te vinden. Zeer snel ontvangt u aanbiedingen die specifiek voor uw klus zijn samengesteld.

Het grootste voordeel van een schilder is dat u verzekerd bent van een goed resultaat. Tevens is er altijd garantie voor het geval er iets mis gaat tijdens of na het schilderen, alles zal netjes worden opgelost.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Maak kennis met de schildertrends van 2021

In de lange periodes thuis werken en thuis verblijven gedurende de Coronacrisis

Feiten en fabeltjes over het schilderen van je woning

Het schilderen van je woning behoort tot één van de onderdelen van

Een schilder zoeken doe je zo!

Verfwerk kan je helemaal zelf doen, maar je kunt er ook voor