Plafond schilderen

Het schilderen van een plafond juist uitvoeren

Een plafond schilderen

Naast het schilderen van de muren, kan het plafond verven niet ontbreken. Deze worden vaak tegelijkertijd aangepakt, zo kunnen de kleuren ook op elkaar worden afgestemd. Het schilderen van een plafond is wat lastiger te bereiken. Dit kan zorgen voor nekpijn op het moment dat het niet op de juiste manier word uitgevoerd. Een schildersbedrijf heeft hiervoor het juiste materiaal en kan dan ook vaak binnen een dag het gehele plafond afwerken.

plafond schilder

Kiezen schildertechniek

Er zijn voornamelijk een tweetal soorten technieken waaruit gekozen kan worden. Deze zullen het resultaat en de kosten bepalen. Daarom is het belangrijk om hierin een keuze te maken. Lees meer informatie in over de technieken en vraag desnoods advies bij de schilder.

De twee methodes zijn:

  1. Sauswerk
  2. Spuitwerk

De manier van aanbrengen verschilt en ook de verf die hiervoor word gebruikt. Het zelf aanbrengen van spuitwerk word lastig, omdat hier ook een machine voor nodig is. Sauswerk is wel eventueel zelf aan te brengen. Al brengt het verven van een plafond altijd wel veel rotzooi met zich mee.

Een belangrijk verschil tussen de twee schildertechnieken zijn in de volgende gedeelte terug te vinden, namelijk de kosten!

Prijzen schilderen plafond

We zullen de kosten voor het schilderen van het plafond in onderstaande tabel noemen. Op basis van deze prijsindicatie is het mogelijk om een keuze te maken. Er zit namelijk wel een prijsverschil. Het is altijd mogelijk om een eigen kleur te kiezen, dit zal de kosten nauwelijks beïnvloeden. Het gaat vooral om de grootte van het plafond. Door het oppervlakte te berekenen, is het makkelijk een idee te krijgen van de totale kosten.

TechniekKosten per m2 plafond - All-inclusive
Spuitwerk€7 tot €12
Sauswerk€11 tot €15

Wat is juiste moment?

Het juiste moment om een plafond te schilderen ligt aan de huidige toestand. Als het schilderwerk netjes wordt onderhouden en er binnen niet gerookt wordt, zal het schilderwerk langer gezond blijven. Het zal dan voornamelijk ook op basis van viezigheid weer opnieuw geverfd moeten worden. Bij de veel gekozen witten plafonds, is het natuurlijk makkelijker om vlekken te zien. Gaat u zich irriteren aan de viezigheid en/of kleur, dan is het hoogste tijd om hier iets aan te veranderen. Qua kosten valt het allemaal reuze mee.

Witten van een plafond

Zoals al kort werd aangehaald, is het plafond wit schilderen een populaire keuze. Dit komt voornamelijk doordat de witte kleur een ruimtelijk gevoel geeft. Het witten van een plafond verschilt nauwelijks tegenover andere kleuren. Al zullen er meerdere lagen nodig zijn wanneer u eerst een donker plafond had. Van een donkere kleur naar een lichte (wit) kleur, is altijd lastiger om dekkend te krijgen.

Het plafond voorbereiden door af te plakkenKosten witten plafond

De kosten van een plafond witten zullen niet verschillen van de hierboven genoemde prijzen. Dus echter in situaties wanneer er een groot kleur verschil is en het huidige plafond donker is. Dan zullen er meer lagen nodig zijn. Meerdere lagen resulteert automatisch in meer gebruik van verf en de tijd van een schilder.

Over het aantal lagen kunt u zich vooraf laten adviseren door een schilder op locatie langs te laten komen. Bij een plafond met al een lichte kleur zijn vaak 1 of 2 lagen wel voldoende.

Uiteindelijk is het doel toch om een strak en smetteloos wit plafond te hebben.

Wit plafond is populair

De kleur wit is veelal de meest gekozen optie. zal voornamelijk zijn doordat het ruimtelijk oogt. Ook zal deze sneller verkleuren en daarom moet die wat vaker worden geschilderd, maar een frisse witte verflaag past in vrijwel iedere kamer.

Doe-het-zelf tips

Het is natuurlijk heel makkelijk om een schilder in te schakelen, maar het is ook zeker mogelijk om zelf het plafond te schilderen. Bekend is dat dit aantal vragen op roept en we hebben hier een aantal praktische tips/oplossingen voor. Een lijstje met onze 5 tips ziet er als volgt uit:

  1. Verwijder tijdig de afplaktape. Dit voorkomt lijmresten en wanneer de verf al droog is kan deze worden meegetrokken.
  2. Om het spetteren te minimaliseren is het gebruik van goed materiaal essentieel. Alleen spatten is nooit 100% te voorkomen, dus draag oude kleren en bedek de meubels en vloer met afdekfolie.
  3. Breng de verf aan in denkbeeldige vlakken van 1m2, met een kleine overloop is grootste kans op mooi resultaat.
  4. Maak gebruik van daglicht tijdens het schilderen. Hierdoor zijn alle details zichtbaar en kan het hersteld worden, waar nodig.
  5. Het laten drogen van schilderwerk gaat het beste bij een temperatuur van 15 graden en een lage luchtvochtigheid. Laat de verf niet te snel drogen en volg de instructies van de verf op.

Bekijk onderstaande video om de werkwijze te zien:

Video is gemaakt door Brico

Schildersbedrijven vergelijken

Toch liever het schilderwerk uitbesteden aan een professional, dan is het vinden van een schildersbedrijf cruciaal. De zoektocht naar een geschikte schilder kan ingewikkeld zijn. Daarom hebben wij een vergelijkingsservice opgestart. Zo kan er binnen enkele minuten de wensen bij diverse schilders worden neergelegd.

Op basis van de wensen zullen de schildersbedrijven een aanbieding toesturen. De kosten en de service kunnen direct worden vergeleken. Met deze gratis vergelijking kan wel meer dan 30% op de totale kosten worden bespaard!

Vergelijk lokale schilders: