Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Schilderwerk voorbereidenEen voorbereiding van het schilderwerk is altijd van toepassing. Er is geen situatie waarin er direct geschilderd kan worden zonder ook maar iets voor te bereiden. Het is dan ook cruciaal voor een goed eindresultaat. Wanneer de nieuwe verflaag te snel wordt aangebracht, zonder juiste voorbereidingen, kan dit zelfs schade veroorzaken in de nabije toekomst.

Dat is dan ook de nummer 1 reden om zo uitgebreid over de voorbereiding te schrijven. Hierdoor weet u exact wat er qua voorbereidingen allemaal nodig is. Het kan natuurlijk worden uitbesteed aan een schildersbedrijf. Een schilder zal dan alles uit handen nemen en verzorgd uitstekend voorbereidend werk.

*Tip: gratis offertes

Wil jij geld besparen op je schilderklus? Vergelijk dan gratis offertes van schildersbedrijven in jouw regio. Bespaar op deze manier tot 30%!

 

Welke stappen voor het schilderen

Het voorbereiden van schilderwerk zal redelijk wat tijd gaan kosten. Het kan zelfs meer tijd kosten, dan het daadwerkelijk schilderen. Zie de voorbereiding dan ook als investering in kwalitatief schilderwerk, die tevens langer mee zal gaan. Onderstaande stappen staan grotendeels in chronologische volgorde, alleen is niet iedere stap nodig voor uw schilderwerk.

  1. Ondergrond repareren
  2. Oude verflaag verwijderen
  3. schuren
  4. Oppervlak ontvetten
  5. Afplakken
  6. Grondverf aanbrengen

Hieronder zullen we iedere stap nog extra toelichten. Het is belangrijk om iedere stap door te nemen. Bekijk welke stap van toepassing is op uw situatie.

De gehele voorbereiding staat in het teken om de nieuwe verflaag zo goed mogelijk te laten hechten. Door een goed hechting blijft het schilderwerk er jaren langer op zitten en is er dus minder onderhoud vereist.

Ondergrond repareren

Het schilderwerk moet er natuurlijk gelikt uitzien. Op het moment dat er beschadigingen aanwezig zijn, moeten deze eerst worden verholpen. Anders zijn deze altijd nog te zien op het nieuwe schilderwerk, dat zou zonde zijn.

Hout repareren

In het geval van houtrot, zal dit eerst moeten worden opgelost. Het is niet verstandig om over houtrot heen te schilderen. Wat er dan gebeurd, is dat de houtrot zich alleen maar verder gaat uitbreiden. Daarom moet dus al het houtrot verwijderd worden, wanneer de schade nog beperkt is kan het worden opgevuld met houtrotvuller. In sommige gevallen is het houtrot al zo ver dat opvullen geen optie meer is. In zo een geval zal het hout dus vervangen moeten worden.

Door het schilderwerk goed te onderhouden, wordt de kans op houtrot zo klein mogelijk gemaakt. Door het weer goed te herstellen en te schilderen, kan het er weer jaren mee door. Houtrotvuller is dan vaak de beste oplossing.

Stucwerk repareren

Het repareren van stucwerk is wat lastiger. Er zijn diverse soorten plamuur die gaten kunnen opvullen. Belangrijk is om rekening te houden met de structuur. Wanneer het stucwerk namelijk niet op de juiste wijze wordt gerepareeerd, zal dit altijd terug te zien zijn. Hiervoor kan het verstandig zijn om een stucadoor in te schakelen.

Oude verflaag verwijderen

Niet in alle gevallen is het nodig om de oude verflaag weg te halen. Enkel wanneer de oude verflaag is beschadigd, vaak door ouderdom, is het noodzakelijk om dit eerst te repareren. Bij een kleine beschadiging kan deze makkelijk gerepareerd worden, maar bij een groot oppervlak is het beter om de verflaag weg te halen. Een teken van beschadigde verflaag is het hebben van blaasjes, scheuren of los laten van de verflaag.

3 Methodes om oude verflaag te verwijderen:

  1. Schuurmachine met de juiste korrel
  2. Verfbrander inschakelen en verf weg krabben
  3. Verf insmeren met een afbijtmiddel, vervolgens is de oude verf zo weg te halen.

Schuren

Voornamelijk bij hout is het nodig om vooraf alles te schuren. Hiervoor kan en machine worden gebruikt of met de hand worden geschuurd, dit zal afhankelijk van het oppervlak zijn. Er zijn diverse korrels en laat u hierover dan ook gratis adviseren in een speciaalzaak.

Oppervlak ontvetten

Het ontvetten is een belangrijk onderdeel wat bij iedere situatie gedaan moet worden. Door het oppervlak zo schoon mogelijk te maken, zal de verf beter zijn werk doen qua hechting. Hiervoor zijn verschillende middeltjes te koop bij de bekende doe-het-zelf zaken.

Afplakken

Om mooie lijnen te krijgen is het afplakken onderdeel van de voorbereiding. Om bijvoorbeeld geen verf op de ruiten te krijgen bij het schilderen van het kozijn. Of om ook enkel het plafond wit te maken in plaats van de muren mee te nemen. Het afplakken kan met diverse soorten tape gebeuren. Netjes afplakken is belangrijk, maar minstens zo belangrijk is om het tape weer op tijd weg te halen. Wacht hier niet te lang mee nadat het schilderwerk is afgerond. Op het moment dat de verf namelijk al is opgedroogd, is de kans groot op beschadigingen.

Grondverf aanbrengen

Grondverf is er voor ieder soort materiaal. Door het aanbrengen van grondverf word het makkelijker om een mooie kleur aan te brengen zonder oneffenheden. Omdat verf niet altijd in 1 keer goed hecht op alle oppervlaktes, is de grondverf een soort verbindend middel.

De benaming van grondverf bij stucwerk, is voorstrijkmiddel. Dit middel zorgt ervoor dat de verf niet in het stucwerk wordt getrokken. Wanneer hier geen gebruik van wordt gemaakt, dan is er namelijk onnodig veel verf nodig om eerst de muur te verzadigen.

Voor metaal of kunststof spreekt men van een primer. Door de primer aan te brengen, kan de verf zich beter hechten op beide materialen. Anders glijdt de verf er net zo makkelijk weer vanaf.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De klussen bij binnen- en buitenschilderwerk

Soms is het tijd om het schilderwerk aan je huis een nieuwe

Hoe doe je kunststof kozijnen een verfbeurt geven?

Met je kozijnen kun je eigenlijk niet zoveel. Of je nu houten

Een schilder zoeken doe je zo!

Verfwerk kan je helemaal zelf doen, maar je kunt er ook voor