Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

buitenschilderwerkHet schilderwerk aan de buitenkant van de woning is belangrijk om het oppervlak te beschermen tegen de weersinvloeden. Met een juiste beschermlaag, zal er minder snel schade ontstaan. Er is dus veel belang bij gebaat om het buitenschilderwerk goed en tijdig uit te voeren.

We zullen daarom toelichten wat het belang precies is en waar op gelet moet worden bij het uitvoeren hiervan. Het inschakelen van een buitenschilder is hierin een goede stap. De kosten die hierbij komen kijken, zijn hieronder in een schema aangegeven.

*Tip: gratis offertes

Wil jij geld besparen op je schilderklus? Vergelijk dan gratis offertes van schildersbedrijven in jouw regio. Bespaar op deze manier tot 30%!

 

Kosten van buitenschilderwerk

Voor het laten uitvoeren van buitenschilderwerk, is het slim om hier een potje voor op te bouwen. Omdat het onvermijdelijk is en hier nou eenmaal het onderhoud voor moet worden uitgevoerd. Om een indicatie te geven van de kosten buitenschilderwerk, hebben we hieronder een aantal gemiddeldes gegeven. Hierbij rekenen we op het laten schilderen van de gehele woning:

Type woningTotaalprijs schilderwerk
Tussen woningVanaf €1.250,-
2 onder 1 kap / HoekwoningCirca €2.500,-
Vrijstaande woningVanaf €5.000,-

Het uitbesteden van buitenschilderwerk brengt kosten met zich mee. Bovenstaande cijfers zijn gemiddeldes van type woningen. Alleen de prijs wordt ook beïnvloed door een aantal aspecten, denk hierbij aan:

 • De bereikbaarheid
 • De huidige staat van het schilderwerk
 • Uiteraard het aantal m2

Wanneer er maar een gedeelte geverfd hoeft te worden, bijvoorbeeld alleen dakkapel of een kozijn, dan kan er ook gerekend worden met een uurtarief of prijs per m2. Om een exacte prijs te ontvangen, raden we aan om een vergelijking aan te vragen. Op basis van de situatie, zullen de schilders een offerte geven.

Werkzaamheden buitenschilder

Een buitenschilder is inzetbaar bij diverse soorten schilderwerken. Iedere klus heeft zijn eigen aandachtspunten en daarom ook verschillende prijzen. Wat kan er zoal aan de buitenkant van het huis geschilderd worden? Denk hierbij aan:

Niet elk onderdeel heeft hetzelfde onderhoud nodig. Alleen het meest voordelige is wel om zoveel mogelijk te combineren. Nadat een schildersbedrijf het buitenschilderwerk voor zijn rekening heeft genomen, kan er een onderhoudscontract worden afgesloten. Dan zal de schilder zorg dragen voor al het schilderwerk voor in de toekomst. Door het goed onderhouden, worden de kosten van reparaties voorkomen.

Het belang van buitenschilderwerk

Wij adviseren de kwaliteit van het buitenschilderwerk goed in de gaten te houden. De verflaag vervult namelijk 2 essentiele rollen. Waarbij goed onderhoud tevens ook kosten bespaard op lange termijn. Het repareren van een kozijn of gevel is vele malen duurder dan het opnieuw schilderen. Buitenschilderwerk is belangrijk voor de volgende 2 aspecten:

Het beschermen van de ondergrond

Zal deze verflaag de ondergrond altijd goed beschermen. Op het moment dat er kleine scheuren ontstaan in het schilderwerk, dan kunnen de weersomstandigheden dit snel vergroten. Uiteindelijk kan de schade zo groot zijn dat zelfs de binnenmuren hier de dupe van zijn. Zo gaat het van kwaad tot erger. Op tijd ingrijpen is daarom de beste bespaartip die kan worden gegeven.

Uitstraling van de woning

Het schilderwerk geeft niet alleen bescherming, daarnaast streelt het ook de ogen. Telkens bij thuiskomst is het eerst wat men ziet, de gevel. Dit zal tevens ook het beeld van de wijk bepalen. Wanneer er niet voldoende aandacht aan de buitenkant word besteed, ziet de wijk er direct vervallen uit. Zonder dat men ooit de binnenkant van de woning heeft gezien. Dus om een goede indruk achter te laten bij buurtbewoners en visite, is het buitenschilderwerk cruciaal.

Wanneer is een schilderbeurt nodig?

Aantal keer aangegeven dat er op tijd geschilderd moet worden. Allemaal om schade aan de gevel of het hout te voorkomen. Alleen dan is de vraag natuurlijk hoe men kan zien dat het schilderwerk aan een nieuwe verflaag toe is. Er zijn een aantal kenmerken van de verflaag die erop duiden dat er ingegrepen dient te worden. Het kan zijn dat beschadigingen direct zichtbaar zijn, maar soms zijn ze wat subtieler. Let bij het schilderwerk op de volgenden punten:

 • Treed er verkleuring op
 • Laat de verf los
 • Ontstaan er scheurtjes
 • Bij houtrot

Wanneer een of meer van bovenstaande wordt geconstateerd, word het tijd om een schilder in te schakelen. Hier tijdiger er wordt ingegrepen hoe sneller en goedkoper het buitenschilderwerk kan worden opgeknapt.

Beste periode voor het schilderwerk buiten

Omdat het de omstandigheden buiten niet te controleren zijn zoals binnenshuis, zijn er een aantal periodes dat buitenschilderwerk beter niet uitgevoerd kan worden. Omdat de verf niet onder bij iedere weersomtandigheid even goed hecht.

De beste maanden liggen in de zomerperiode. Zo tussen de maanden april en oktober, op het moment dat de temperatuur tussen de 10 en 25 graden ligt. Extreme weersomstandigheden ook in deze periode het beste te vermijden. Tevens is een luchtvochtigheid hoger dan 75% ook af te raden.

Mocht het schilderwerk toch in de winter vallen, is het alsnog wel mogelijk om de buitenmuren te schilderen. Er zijn speciale soorten verf op de markt die extra snel drogen. Tevens zal een schildersbedrijf speciaal materiaal inzetten om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Echter brengen deze extra materialen weer kosten met zich mee. Probeer er daarom zoveel mogelijk rekening met te houden.

Buitenschilder vinden

De zoektocht naar een schilder voor de klus hoeft niet moeilijk te zijn. Het aanbod van schildersbedrijven is behoorlijk groot en hiervan kan een groot deel het buitenschilderwerk voor zijn rekening nemen. Alleen het vinden van het meest geschikte bedrijf kan wat lastig zijn. Door de bomen kan het men het bos soms niet meer zien.

Een aanrader is om een schilder in de regio te zoeken. Dit scheelt direct al op de voorrijkosten. Daarnaast is het qua planning vaak makkelijker om langs te komen, ook voor het eerste adviesgesprek.

Vergelijken van schilders

Een methode om snel een overzicht te ontvangen, is door het vergelijken van schilders. De schilders zullen een scherpe aanbieding sturen en na hier en daar contact te hebben, krijg je al snel inzicht in de mogelijkheden. Uiteindelijk moet alles bij elkaar komen. Niet alleen de schilder kosten moeten binnen het project passen. Maar ook de wensen en qua planning moet alles kloppen.

Extra tips!

Bij buitenschilderwerk moet er met veel rekening worden gehouden. De kosten voor het schilderen van een huis kunnen snel oplopen. We geven dan graag nog een aantal laatste aandachtspunten mee. Deze kunnen gebruikt worden bij de zoektocht naar een buitenschilder.

 • Doe wat verder onderzoek naar de verf, voor iedere situatie is er een geschikte verf op de markt.
 • Vergelijk niet alleen op basis van een prijs. Kijk ook naar de garantie en eventuele referenties van de schilder.
 • Pak als eerste de meest kwetsbare punten op. Kozijnen in de zon zullen meer onderhoud nodig hebben.
 • Maar let op! Als het budget het toelaat, probeer zoveel mogelijk schilderwerk te combineren.
 • Lichte kleuren gaan langer mee dan donkere kleuren op de gevel, doordat lichte kleuren het zonlicht afketsen.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Een schilder zoeken doe je zo!

Verfwerk kan je helemaal zelf doen, maar je kunt er ook voor

Hoe doe je kunststof kozijnen een verfbeurt geven?

Met je kozijnen kun je eigenlijk niet zoveel. Of je nu houten

10 Tips voor het inschakelen van een schilder

Schilderwerk kan dan wel makkelijk lijken, maar het gaat om veel meer