Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gevel schilderenHet schilderen van een gevel is niet alleen maar voor een mooie uitstraling. Een belangrijke taak van de verflaag is namelijk ook om de gevel te beschermen. We geven graag alle informatie prijs die nodig is om goed voorbereid de gevel te laten schilderen. Hierbij geven we inzicht in de aspecten van een gevel en de kosten waar rekening met gehouden dient te worden. Het betreft buitenschilderwerk, vaak word dit in combinatie met het schilderen van een dakkapel en/of kozijnen uitgevoerd.

*Tip: gratis offertes

Wil jij geld besparen op je schilderklus? Vergelijk dan gratis offertes van schildersbedrijven in jouw regio. Bespaar op deze manier tot 30%!

 

Beste tijd om uw gevel te schilderen

Om erachter te komen of een gevel opnieuw geschilderd moet worden, kan men het beste naar de uiterlijke kenmerken kijken. Bij 1 van de onderstaande waarnemingen, doet u er verstandig aan om een schilder hier verder naar te laten kijken.

  • Beschadigingen aan de gevel
  • Mos of andere aanslag
  • Losse voegen
  • Verpoederen van de verf

Wanneer 1 of meerdere van bovenstaande kenmerken aanwezig zijn, kan er beter op korte termijn worden gezocht naar een schilder. Door tijdig een nieuwe verflaag aan te brengen kan er namelijk verdere schade worden voorkomen. Diverse weersomstandigheden kunnen namelijk makkelijk de muur binnendringen wanneer deze niet meer volledig is beschermd.

Welk weerstype is ideaal?

Allereerst zal het een tijdje droog moeten zijn om buiten te kunnen schilderen. Buitenschilderwerk is vervolgens het beste om uit te voeren wanneer het tussen de 10 en 25 graden is. Vaak worden veelal de zomerperiode gekozen om de gevel te schilderen. Dit is dan ook direct de periode dat een schilder het druk heeft. Hierdoor is er een winterschilder ontstaan, deze kan in de winter tegen een voordeliger tarief te werk gaan. Dit zal echter voornamelijk om binnenschilderwerk gaan. Hier heeft u helaas geen profijt van bij de gevel.

Wat kost een gevel schilderen?

Wat de exacte kosten voor het schilderen van een gevel zal zijn, is geheel afhankelijk van de wensen en het aantal m2. Om hier toch een indicatie voor te geven, hebben we in onderstaande tabel een overzicht gegeven van gemiddelde kosten. Op basis hiervan kan er een prijs worden berekend. Deze kosten zijn inclusief btw en inclusief al het materiaal.

OmschrijvingKosten
Gevel schilderenVanaf €40,- per m2
Gevelplint aanbrengen Vanaf €45,- per meter (30cm hoog)

Inschakelen van een schilder

De prijs die zojuist is berekend is voor het inschakelen van een schilder. Dit heeft enkele voordelen. Zo kost het u zelf geen tijd, maar daarnaast heeft een schilder ook het voordeel dat hij het materiaal goedkoper kan inkopen. Wanneer men toch zelf het schilderwerk wilt uitvoeren, zal men bij een gevel schilderen ook rekening moeten houden met het huren van een steiger. Bij een schildersbedrijf zit dit allemaal bij de kosten inbegrepen. Het inzetten van een schilder zal dus misschien extra kosten met zich mee brengen, maar relatief gezien valt dit reuze mee. Alles zelf uitvoeren is dan ook alleen aan te raden op het moment dat u het een leuke/uitdagende klus vind.

Besparen op de kosten

Slim is om te werken met een budget, aangezien het schilderen van een gevel vrij prijzig kan uitvallen. Het is dan ook verstandig om rekening te houden en een potje te maken voor het onderhoud van al het schilderwerk in huis. Zo kan er in de loop der jaren al gespaard worden. Maar op het moment dat het schilderwerk daadwerkelijk uitgevoerd moet worden, wilt u dit natuurlijk tegen een goede prijs laten doen.

Hiervoor hebben we enkele tips op een rij gezet om de kosten laag te houden, zonder hier kwaliteit voor in te hoeven leveren.

  1. Vraag een gratis vergelijking aan, ga niet direct met de eerste beste schildersbedrijf in zee. Verken de markt eerst.
  2. Onderhoud de gevel goed om zo grote schades te voorkomen, sluit desnoods een onderhoudscontract af.
  3. Bespaar vooral niet op verf, door voor kwaliteit te kiezen, zal de gevel beter beschermt blijven. Dit zorgt vooral op lange termijn voor een besparing
  4. Probeer zoveel mogelijk (buiten)schilderwerk te combineren, hierdoor zal er voordeel ontstaan door de schaalgrootte

Wat is een gevelplint

Bij veel woningen waarvan de gevel word geschilderd, wordt er ook een gevelplint toegevoegd. Dit geeft de woning extra uitstraling en geeft de onderkant van de gevel bescherming tegen opspattende regendruppels. Het plaatsen van een gevelplint wordt niet altijd door een schildersbedrijf gedaan. Het is daarom belangrijk om hierover te informeren.

Een dergelijke plint kan vaak door een stucadoor aangebracht worden. Het heeft dus 2 grote voordelen en daarom vinden we het belangrijk dat deze wordt overwogen. De gevelplinten zijn vooraf al gemaakt en dienen geplaatst te worden. We waarschuwen alvast voor de hoge kosten die het met zich mee kan brengen. Uit ervaring weten we dat men de kosten vooraf een stuk lager worden ingeschat.

Lees ook: uw gevel reinigen 

Is er een vergunning nodig?

Voordat er iets wordt voorbereid qua buitenschilderwerk aan de gevel, is het belangrijk om te informeren bij de gemeente. Omdat iedere gemeente en zelfs straat hierin kan verschillen is het essentieel om dit zelf na te vragen. Vind hier contactgegevens van uw gemeente.

In veel gevallen is er geen vergunning nodig, als het natuurlijk geen heel afwijkende kleur is tegenover de rest van de woningen. Op het moment dat er een vergunning aangevraagd dient te worden, kan een schildersbedrijf hier vaak in ondersteunen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Manieren om radiator van een nieuwe verflaag te voorzien

Je kent het wel. Je komt in een nieuwe woning terecht en

Vijf leuke schilderklussen om in de zomer te doen

Eerst mocht het wel en nu weer niet: de Corona pandemie is

Feiten en fabeltjes over het schilderen van je woning

Het schilderen van je woning behoort tot één van de onderdelen van