Kozijnen schilderen

Tips voor het schilderen van kozijnen

Een raam- of deurkozijn voorzien van een nieuwe verflaag? bekijk allereerst de hier onderstaande tips die helpen met het schilderen van de kozijnen. Zo geven wij inzicht in de prijs die hierbij komt kijken. Ook behandelen wij hoe het binnen- en buitenkozijn moet worden geschilderd.

Tevens is er een verschil tussen houten kozijnen en kozijnen van kunststof of aluminium. Allerlei onderwerpen komen dus naar voren, belangrijk is dat het schilderwerk goed wordt uitgevoerd om zo de kwaliteit te waarborgen. De kwaliteit voorkomt uiteindelijk schade in de toekomst.

Kozijnen schilderen

Kosten van kozijnen schilderen

Kozijnen dienen goed onderhouden te worden om houtrot te voorkomen. Alleen bij houten kozijnen is het niet te voorkomen dat ze uiteindelijk toch een keer een nieuwe verflaag nodig hebben. Het oogt dan ook direct een stuk frisser. Daarom zien we vaak dat alle kozijnen tegelijkertijd worden mee gepakt. Bij een grote hoeveelheden kozijnen is het des te interessanter om een schildersbedrijf in te huren. De kosten die bij het kozijn schilderen komen kijken, hebben we als indicatie in onderstaande tabel weergegeven:

Schilderen van...Prijs inclusief materiaal en schilder
1 raamkozijnCirca €250,-
2 raamkozijnen & 1 raamkozijnCirca €600,-
4 raamkozijnenCirca €800,-
6 raamkozijnen & 2 deurkozijnenvanaf €1.400,-

Zeker op lastig te bereiken plekken, is het slim om een schilder in te schakelen. Het huren van een steiger en het opzetten hiervan brengt automatisch kosten met zich mee. Een schilder heeft hier handigheid in en kan dit vrij snel verzorgen. Natuurlijk is het relatief goedkoper om het te combineren met overig schilderwerk. Zeker op het moment dat er ook een dakkapel of een gevel moet worden geverfd.

Aspecten die de prijs beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren waardoor de prijs tot stand komt. Door te weten wat er belangrijk is, komt u erachter waarop bespaart kan worden. We zullen per aspect dan ook wat meer toelichting geven.

  • Schildersbedrijf: Ieder schildersbedrijf hanteert zijn eigen tarief en deze verschillen daarom ook per schilder. Hierop is eenvoudig te besparen door een gratis vergelijking aan te vragen. Zo krijgt u direct inzicht in de verschillende tarieven en kan hierin een keuze gemaakt worden.
  • Benodigde verf: Dit is een punt waarop we absoluut niet aanraden op om te bezuinigen. Hierin zijn natuurlijk ook verschillende prijzen. Al zeggen we niet dat de duurste direct de beste is, maar laat u zich hierover graag adviseren.
  • Grootte van de klus: Zoals bij iedere klus zijn er altijd opstartkosten. Het is daarom logisch dat een kleine klus relatief duur is. Door schilderwerk te combineren, kan er hier al een besparing worden gedaan. In plaats van nu de kozijnen te schilderen en over een jaar weer iets anders op te pakken.

Bovenstaande aandachtspunten gelden voor het schilderen van kozijnen. Deze zouden ook van toepassing kunnen zijn op ieder buitenschilderwerk of het schilderen van een trap.

Door diverse soorten schilderwerkzaamheden te combineren, kan er een scherpe prijs worden gegeven. Dit zal direct besparen op de totale kosten van al het schilderwerk. Kom achter de exacte prijs door een gratis vergelijking aan te vragen.

Breng vooraf in kaart wat voor onderhoud er nog meer aan de woning moet worden gedaan op korte termijn. Het plannen zorgt namelijk niet alleen voor een kostenbesparing, maar ook qua rommel is het fijn om dit allemaal tegelijkertijd te hebben.

Binnenkozijnen

Het schilderen van binnenkozijnen is nog relatief makkelijk om zelf uit te voeren. Al moet men nog wel weten wat er gedaan moet worden. Zonder de juiste verf en voorbereiding, kan het schilderwerk al weer snel loslaten. Op het moment dat een schilder al werkzaam is in de woning, kan dit eenvoudig worden meegenomen. Lees ook: kiep schuifpui

Kozijnen aan de buitenkant schilderen

Buitenkozijnen

Het schilderen van buitenkozijnen word al een stuk lastiger. Zeker op bepaalde hoogte is het moeilijk om deze zelf te bereiken. Hiervoor zal een steiger nodig zijn om de kozijnen te kunnen schilderen.

Ook zal er duurdere verf nodig zijn, dit alles maakt het schilderen van een buitenkozijn al een stuk prijziger. Deze kosten zijn echter niet te vermijden door het schilderwerk zelf op te pakken. Een schildersbedrijf kan dan ook gelijk adviseren en hierdoor zal het schilderwerk ook langer de kozijnen beschermen. Op langer termijn geeft het inschakelen van een schilder dus een besparing op. Zowel qua kosten maar ook zeker de tijd die bespaart word.

Voorschriften van de gemeente

Voordat er überhaupt geschilderd kan worden, is het belangrijk om in te lezen over de voorschriften die de gemeente stelt. Zo zullen er bepaalde regels zijn voor het schilderen van de gevel. Hieronder vallen kozijnen ook. Zo zijn er soms bepaalde kleuren waaraan voldaan moet worden.

Er is geen vergunning nodig voor de onderhoudswerkzaamheden, hier valt het schilderen van kozijnen onder.

Per gebied is het verschillend of er een welstandswet van toepassing is. Het beste kan hier bij de gemeente over geïnformeerd worden. Zo kunt er u zeker van zijn dat alles volgens de regels gaat verlopen.

Wanneer de kozijnen schilderen?

Laten we beginnen met een goede tip die de levensduur van schilderwerk kan verlengen, namelijk het onderhoud. Door regelmatig (ongeveer eens per 3 maanden) de kozijnen met een vochtige doek af te doen van stof.

Gemiddeld gaan de buitenkozijnen zo een 3 à 4 jaar mee. Voor de binnenkozijnen gaat het meer richting de 6 à 7 jaar. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van de omstandigheden waarin de kozijnen zich bevinden.

Op het moment dat buitenkozijnen vol in de zon en regen staan, zullen deze meer aandacht vergen. Daarnaast is het ook belangrijk om dit schilderwerk netjes te houden om schade te voorkomen. Wanneer de verf niet meer zijn bescherming biedt, kan dit de kozijnen kapot maken en in extreme gevallen zorgen voor vocht in de woning.

Een binnenkozijn is minder afhankelijk van de weersomstandigheden, maar meer van ventilatie in de woning. Daarnaast speelt de kleur van de binnenkozijnen een rol bij het interieur.

Tekenen van nodig onderhoud

Om te controleren of kozijnen toe zijn aan een nieuwe verflaag, moet er vooral gelet worden op de toestand van de verf. Op het moment dat er scheurtjes of blaasjes ontstaan, zal er op korte termijn ingegrepen moeten worden. Ook wanneer de verf afgeeft, is dit een teken dat de kwaliteit niet meer voldoende is. Dus let op de volgende punten:

  1. Blaasjes in het schilderwerk
  2. Scheurtjes die ontstaan
  3. De verf geeft af door verpoedering

kozijnen schilderen verwaarlozen

De consequenties op het moment dat het schilderwerk niet tijdig wordt opgepakt zijn niet te overzien. Er zullen dan op langer termijn sowieso meer kosten gemaakt worden. Uiteindelijk moet namelijk alles gerepareerd worden. Zo zou er houtrotvuller nodig zijn, indien dat nog mogelijk is. Op het moment dat het kozijn verder kapot is, zal deze namelijk in zijn geheel vervangen moeten worden.

Vergelijken van schildersbedrijven

Het inschakelen van een schilder is bij het schilderen van kozijnen dus geen overbodige luxe. Vooral het schilderen van buitenkozijnen is dit een aanrader. Het vinden van een geschikte schilder is vervolgens de belangrijkste stap. Door het gratis vergelijken van schilders uit de regio, kunt u fors besparen op de kosten. Zo zullen de prijzen tussen de diverse bedrijven tot zo een 30% uit elkaar liggen. Dit kan daarom snel al bespaard worden. Het aanvragen van een gratis vergelijking kost slechts een paar minuten, waarna de aanbiedingen per mail worden verstuurd.

Lees meer over specifieke schilderklussen

Vergelijk lokale schilders: