Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

SchilderenOp het punt om de kwast en/of roller te pakken om te starten met schilderen? Wat veranderingen aanbrengen in de woning kan mogelijk door middel van een likje verf. Voordat er daadwerkelijk gestart kan worden is het slim om wat informatie in te winnen. Zo heeft ieder schilderwerk zijn eigen aandachtspunten en geven we wat meer duidelijkheid over de kosten die bij het schilderen komen kijken. Ook praktische tips zullen passeren, om zo een goed resultaat neer te zetten. Natuurlijk is het ook mogelijk om een schilder in te huren, hier komen we aan het einde van het artikel op terug.

*Tip: gratis offertes

Wil jij geld besparen op je schilderklus? Vergelijk dan gratis offertes van schildersbedrijven in jouw regio. Bespaar op deze manier tot 30%!

 

Het voordeel van schilderen

Nog aan het twijfelen welke wandafwerking de beste keuze gaat zijn? Waar vroeger behang nog het populairste was, is vandaag de dag schilderwerk een stuk populairder. Dit heeft natuurlijk zo zijn redenen. Het is tamelijk eenvoudig om zelf het werk uit te voeren. Daarin kan er vrij snel grootte vlaktes worden aangepakt. Met het juiste materiaal is het voor iedereen mogelijk om goed resultaat op de muur aan te brengen.

Ook is het relatief een goedkope manier om de muren en plafonds naar smaak een kleur te geven. Tegenover bijvoorbeeld het stucen of behangen is het al met al de makkelijkste methode om zelf uit te voeren. Ook het inhuren van een schilder is relatief goedkoop, omdat er veel vierkante meters afgelegd kunnen worden in een korte tijd.

Schilderen van diverse oppervlaktes

Er zijn veel verschillende ondergronden die geschilderd kunnen worden. Zo vereist het schilderen van een binnenmuur natuurlijk weer andere punten dan het schilderen van de kozijnen aan de buitenkant. Naast dat het materiaal anders zal zijn, is het ook goed om vooraf in te lezen hoe een dergelijke klus moet worden aangepakt. Ook de prijs per vierkante meter zullen uit elkaar liggen. Hieronder geven we de mogelijkheden aan. In het volgende kopje zullen we verder ingaan op de kosten.

Plafond witten

Het witten van een plafond kan een vervelende klus zijn, omdat het allemaal boven de macht werken is. Daarnaast spat de verf vaak alle kanten op. Maar het is nou eenmaal onvermijdelijk. In de loop der jaren verkleurd een muur nou eenmaal en vooral het plafond! Omdat alle ‘vieze’ lucht zich in het plafond gaat trekken. Hiervoor hebben wij natuurlijk wel wat handigheidjes die het allemaal een stuk eenvoudiger maken.

Lees meer over een plafond witten

Muur schilderen

Een muur schilderen is heel algemeen, maar hier worden doorgaans de muren van een woonkamer/slaapkamer met bedoeld. Deze zijn namelijk vrij basic en in een korte tijd kunnen deze worden omgetoverd. Dit is dan ook direct de klus die het makkelijkste zelf gedaan kan worden. Goed bereikbaar en genoeg ruimte om te oefenen. *Onze tip hiervoor is dan ook om eerst een stuk te schilderen wat minder in het zicht is. Vervolgens kan de rest van de muur afgemaakt worden.

Door de grote oppervlaktes is het inhuren van een schilder ook een goede optie. Deze kan het werk namelijk vrij snel afronden en per vierkante meter ligt de prijs heel scherp.

Trap schilderen

Belangrijk bij het schilderen van een trap is het juist plannen hiervan. Het is namelijk niet verstandig wanneer de trap net geschilderd is en vervolgens wilt iedereen gebruik maken van de trap, wat dan net niet mogelijk is. Hier zijn natuurlijk wel wat trucjes voor en deze willen we graag met u delen.

Bekijk alle tips voor het schilderen van een trap.

Buitenmuur

Waarbij het schilderen van een binnenmuur tamelijk onschuldig is, vergt het buitenschilderwerk wel meer kennis. Aangezien buitenschilderwerk ook dient ter bescherming van de woning, is het heel belangrijk dat het juiste materiaal op de juiste manier wordt aangebracht. Fouten hierin maken kan namelijk duur komen te staan. Dit is dan ook het type schilderwerk waarbij we adviseren het door een schildersbedrijf te laten uitvoeren.

Kozijnen schilderen

Het schilderen van kozijnen kent 2 diverse kanten. De binnenkant en natuurlijk de buitenkant. Waarbij de buitenkant hetzelfde verhaal kent, dit is erg belangrijk om de kozijnen goed te onderhouden. Goed schilderwerk kan daarom schade voorkomen en zorgen voor jarenlang extra plezier van de kozijnen. Slecht aangebrachte verf zal op termijn alleen maar geld kosten. De binnenkant ligt weer iets minder gevoelig, maar is ook zeker belangrijk om hier extra aandacht aan te geven.

dakkapel/boeidelen

Een dakkapel en boeidelen zijn vaak lastiger te bereiken. Hier zal grotendeels een steiger voor moeten worden ingeschakeld. Daarbij brengt het ook wat meer risico met zich mee dan simpelweg de muur van een woonkamer schilderen. Het is daarom alleen aan te raden op het moment dat u over het juiste materiaal en ervaring beschikt. Een steiger is natuurlijk nog wel te huren, maar inclusief het opzetten en afbreken, kan het soms voordeliger zijn om een schildersbedrijf hiervoor in te schakelen. Zeker ook doordat het buitenschilderwerk is, kan hier het best worden geïnvesteerd in professioneel schilderwerk.

De kosten van schilderen

Om een indicatie te geven van de kosten die komen kijken bij bovenstaande soort klussen, hebben we deze in een tabel gezet. Hierbij vermelden we de gemiddelde prijs per vierkante meter. Omdat ieder schildersbedrijf zijn eigen tarieven hanteert, willen we benadrukken dat het om een indicatie gaat. Voor specifieke prijsopgaves, kunt u geheel gratis offertes aanvragen.

Type schilderwerkPrijs schildersbedrijf
Plafond Witten€10 - €15 per m2
Muur schilderen€6 - €12 per m2
Trap schilderen€400 - €750 incl. alles
Buitenmuur€30 - €40 per m2
Kozijnen€200 - €250 per kozijn
Dakkapel/boeidelen€600 - €1200 totaal

Hoe te werk gaan?

Een basis stappenplan om te volgen op het moment dat het schilderen zelf uitgevoerd gaat worden. Al dit werk kan natuurlijk bespaard blijven door een schildersbedrijf in te schakelen. Wij hebben het geheel in 5 stappen opgedeeld en deze zullen we stapsgewijs doornemen.

Stap 1: de materiaalkeuze

Voordat er uberhaupt begonnen kan worden, zal er een overzicht moeten komen van het schilderwerk wat gedaan moet worden. Op basis hiervan kan de juiste keuze worden gemaakt voor het materiaal. Zo heeft iedere ondergrond een bepaald soort verf die ervoor zorgt dat de verf goed hecht. Dit is allemaal anders voor hout, metaal, kunststof of steen. Naast de verfsoort, zal er ook gekeken moeten worden naar de keuze tussen roller of kwast. Ook vragen als welke afmetingen, welke structuur zijn hier allemaal onderdeel van. Het is allemaal vrij ingewikkeld en daarom is professioneel advies van een schilder of verfspeciaalzaak niet overbodig. Door het een expert te vragen, bent u gegarandeerd van goed advies.

Stap 2: voorbereiding van de ruimte

Is al het materiaal binnen en is er tijd vrij gemaakt om te starten met het schilderwerk? Dan zal de ruimte allereerst klaar moeten worden gemaakt. Omdat verf kan spetteren is het belangrijk om zoveel mogelijk meubels veilig te stellen. Plak hetgene af waar de verf niet hoort te komen. Houdt er ook rekening mee dat een ruimte tijdelijk minder bewoonbaar is, geef dit duidelijk aan bij overige bewoners.

Stap 3: voorbereiden van de ondergrond

Om het beste resultaat na te streven, zal de ondergrond moeten worden hersteld waar nodig. Zo zullen op sommige plekken er gaten moeten worden gevuld. Soms is het nodig om eerst al het behang of oude verflaag eraf te halen. Nadat alles hersteld is zal de ondergrond ontvet moeten worden. Hout moet weer eerst geschuurd worden. Pas na alle voorbereiding kan men beginnen met het aanbrengen van een grondverf. Deze voorbereiding van de ondergrond is per situatie verschillend. Ook hierover kunt u zich het beste laten informeren bij de specialist.

Stap 4: het schilderen zelf

Heeft u een schilder ingeschakeld? Leun dan achterover en wacht tot alles klaar is. Op het moment dat u zelf gaat schilderen, kan er nu eindelijk begonnen worden. Een aantal tips die hierbij van pas kunnen komen

  • Zorg voor een stabiele ondergrond. Zeker op het moment dat u de hoogte in gaat werken, is het niet verstandig om telkens te rekken. Zorg voor een stabiele ladder om eenvoudiger bij de hogere plekken te komen.
  • Voordat de verf word aangebracht, roer de verf goed om. Voor mooi en dekkend resultaat zullen er diverse lagen nodig zijn. Gemiddeld zo een 2 a 3 lagen is genoeg. Afhankelijk van de kleur die men natuurlijk wilt aanbrengen.
  • Pak voor de kleine plekken een kwast en voor de grotere oppervlaktes een roller. Maak met de rollers in gedachte een vierkant van 1 vierkante meter. Hierdoor worden strepen voorkomen, deze techniek word in onderstaande video verder toegelicht (gemaakt door Histor).

Stap 5: drogen en opruimen

Geef de verf zijn rust om te drogen en ga dit niet forceren. Vaak is het schilderwerk niet binnen 1 dag afgerond en zal het materiaal de volgende dag weer nodig zijn. Door de rollers in aluminium folie te verpakken, kunnen ze de volgende gewoon weer gebruikt worden. Een andere oplossing is door de kwasten en/of rollers in het water te leggen.

Bespaar op schilder kosten

Na alle informatie hierboven, bent u misschien tot een keuze gekomen om alles uit te besteden. Een schildersbedrijf zal altijd bereid zijn om het werk uit handen te nemen. Maar hiervoor willen we natuurlijk niet de hoofdprijs bepalen. Daarom bieden wij een mogelijkheid om diverse aanbiedingen van schilders te ontvangen. Deze kunnen geheel gratis worden vergeleken en zo komt er een scherpe prijs uit.

Het contact leggen met diverse schilders is nog nooit zo makkelijk geweest en alles is geheel vrijblijvend. Binnen slechts enkele minuten heeft u de wensen omschreven. Dit is voldoende voor ons om op zoek te gaan naar schilders in de regio. Deze zullen per situatie een indicatie geven over de kosten. Door de prijzen te vergelijken, levert u al snel een besparing op tot 30% op de kosten van het schilderen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Een schilder zoeken doe je zo!

Verfwerk kan je helemaal zelf doen, maar je kunt er ook voor

Hoe schilder je buiten?

Door het goed onderhouden van je buitenschilderwerk, kun je dure reparatiekosten voorkomen.

10 Tips voor het inschakelen van een schilder

Schilderwerk kan dan wel makkelijk lijken, maar het gaat om veel meer