Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De schilderwerkzaamheden, die aan de binnenkant van je huis moeten plaatsvinden van tijd tot tijd, zijn divers. Denk hierbij aan verfklussen, zoals: de trap verven, de plinten verven, de deuren verven, de kozijnen verven, et cetera. Ook je plafond en muren verven, vallen onder de schilderklussen in huis. Bij het schilderen van je plafond en muren kom je vaker de termen sauzen en spuiten aan. Maar wat betekenen deze twee begrippen eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van deze klussen?

Wat is sauzen?

Onder het sauzen van een muur of plafond wordt het op traditionele wijze met latexverf schilderen met behulp van een verfroller bedoeld. Het sauzen van je muren of plafond is een arbeidsintensieve klus, waardoor de kosten hoger uitvallen dan bij spuitwerk. Wanneer je sauzen zelf doet, moet je er goed op letten dat er geen strepen ontstaan. Voor het sauzen is het van belang dat de ondergrond droog is. Hierdoor hecht de verf beter en voorkom je dat de verf gaat scheuren of bladderen. Ook moeten oneffenheden weggewerkt worden, zodat je een glad en strak verfresultaat krijgt.

Wat zijn de voordelen van sauzen?

Het sauzen van je muren en plafond heeft een aantal voordelen. Ten eerste kun je het sauswerk in allerlei kleuren laten uitvoeren. Je hebt meer keuzemogelijkheden. Ten tweede hoef je bij sauzen minder van tevoren af te plakken dan bij spuitwerk, maar je moet wel meer voorwerk verrichten, zoals het wegwerken van oneffenheden en het voldoende laten drogen van de ondergrond. Voor je gezondheid is sauzen ook beter, want er ontstaat weinig tot geen nevel van verf. Bij sauzen kun je heel goed gaan voor authenticiteit. Je kunt gemakkelijk gedetailleerd werken voor een uniek resultaat.

Waarom zou je het sauzen van je muren of plafond achterwege laten?

Het grootste nadeel van deze verfklus is toch wel de tijd, die het in beslag neemt. Je moet allereerst oneffenheden wegwerken door de muren en het plafond bijvoorbeeld te stucen. En daarbij moet de ondergrond ontvet worden en je moet deze goed laten drogen, alvorens je kan beginnen. Daarnaast betaal je voor het sauzen van je muren en plafond meer dan bij spuitwerk, omdat sauzen arbeidsintensiever is en langer duurt. Een derde nadeel is dat je kans hebt op strepen en banen in de verf, als je de verf niet goed aanbrengt.

Wat is verfspuiten?

Een tweede manier om je muren en plafond te verven is door verf op je muren en plafond te spuiten met behulp van een airless verfspuitmachine. Deze manier van schilderen is vooral ideaal, wanneer je grotere oppervlaktes moet schilderen. Hierdoor kan er sneller gewerkt worden, wat scheelt in arbeidskosten en tijd. Tevens wordt de verf meteen egaal en zonder strepen aangebracht. Door moderne ontwikkelingen is het nu ook mogelijk om lakverf te laten spuiten. Lakverf spuiten zorgt voor een dikkere laag verf wat langer mooi blijft en dat voor een voordeligere prijs dan sauzen met lakverf.

Wat zijn de voordelen van verfspuiten?

Het airless verfspuiten is goedkoper dan het sauzen van je muren en plafond. Dit komt, doordat een groter oppervlakte tegelijk wordt bespoten met verf. Het is geen arbeidsintensief werk en de duur van een klus is korter. Dit scheelt tijd en arbeidskosten. Doordat er een gelijktijdige droging van de verf plaatsvindt, heb je tevens minder snel kans op banen en strepen. Door het vernevelen van de verf wordt de verf op een egale wijze aangebracht. Dit effect kan nog versterkt worden door van tevoren de muur of het plafond te stucen en zo oneffenheden weg te werken. Dit is niet noodzakelijk echter, zoals bij het sauzen.

Wat zijn de nadelen van spuitwerk?

Doordat de verf vernevelt, moet je een groter oppervlakte af plakken, alvorens je aan de verfklus begint. Spuitwerk levert kortom ook nevel op, wat niet goed is voor de gezondheid. Zorg dus altijd voor een goede ventilatie van lucht, wanneer je middels verfspuiten je muren en plafond schildert.

Wat is het prijsverschil tussen sauzen en verfspuiten?

Wanneer je jouw muren behandelt middels verfspuiten, moet je rekenen op €5 per vierkante meter. Dit is inclusief arbeidskosten, btw en materiaalkosten. Voor sauzen moet je rekening houden met €10 per vierkante meter muur. Doe je jouw plafond schilderen met behulp van spuitwerk, dan kost dit verfklusje je circa €6 per vierkante meter. Voor het sauzen van je plafond moet je denken aan €11 per vierkante meter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Hoe schilder je buiten?

Door het goed onderhouden van je buitenschilderwerk, kun je dure reparatiekosten voorkomen.

Wat is het verschil tussen sauzen en verfspuiten?

De schilderwerkzaamheden, die aan de binnenkant van je huis moeten plaatsvinden van

Vijf leuke schilderklussen om in de zomer te doen

Eerst mocht het wel en nu weer niet: de Corona pandemie is