Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Btw schilderwerkHet btw schilderwerk tarief is een deel van de totale kosten. Daarom is het belangrijk om de regels omtrent dit tarief te weten. In sommige gevallen kan het namelijk veel geld schelen wanneer men op de hoogte is van alles regels. We zullen hier dan ook aangeven welke tarieven er gelden in combinatie met de voorwaarden.

Deze regels liggen vast en hier valt dus met de schilder niet over te onderhandelen. Lees hieronder snel welk tarief er in uw situatie van toepassing is.

*Tip: gratis offertes

Wil jij geld besparen op je schilderklus? Vergelijk dan gratis offertes van schildersbedrijven in jouw regio. Bespaar op deze manier tot 30%!

 

9% of 21% btw?

In de meeste gevallen zal het tarief van 9% worden gehanteerd. Namelijk al het schilderwerk wat bij een woning die ouder dan 2 jaar is, valt binnen dit tarief. Er kan dus worden uitgegaan van 9% btw, behalve als 1 van de volgende situatie van kracht is:

 1. De woning is jonger dan 2 jaar oud
 2. De werkzaamheden staan te ver af van schilderwerk

Voorbeelden van werkzaamheden die niet onder schilderwerk vallen zijn:

 • herstellen van de ondergrond met nieuwe vervangende delen van hetzelfde materiaal, zoals het aanbrengen van houten inzetstukken in kozijnen en het vervangen van houten onderdorpels
 • vervangen van ramen, deuren en kozijnen
 • kitwerk aan de constructie, zoals het afkitten van bouwelementen aan gevels
 • grootschalige betonreparatie
 • stralen, impregneren en injecteren van stenen, metalen en betonnen ondergronden
 • het enkel herstellen van voegen in metselwerk
 • aanbrengen van glas en de bijhorende werkzaamheden
 • vochtvrij maken van kelders
 • schuren en lakken van parketvloeren
  Het schuren en lakken van een dragende (houten) vloer valt wel onder het 9%-tarief.

Lees ook btw voordeel vloerisolatie

Bron: Belastingdienst

Offerte voor het schilderwerk

Wanneer een schildersbedrijf een offerte stuurt naar een particulier, zal het eindbedrag altijd inclusief btw zijn. Op het moment dat het schilderwerk zakelijk word verricht dan zullen de kosten exclusief btw bedragen. Als consument is er niet onder de btw uit te komen. Benieuwd wat er nog meer in een offerte wordt vermeld? Kijk hier naar alle aspecten van een offerte voor uw schilderwerk.

Schilder zwart laten werken

Het valt niet te ontkennen dat er ook veel schilders zwart bij verdienen. Wat houdt dit precies in? Simpelweg voert een schilder het werk uit zonder dat dit in de boeken komt. Het voordeel voor de schilder is dat hier geen belasting over wordt betaald. Dit is dus ook niet volgens de regels. De reden dat een particulier dit soms een goed idee vindt, is omdat ook de btw hierdoor komt te vervallen.

Wij willen dit onderwerp aankaarten omdat het dagelijkse praktijken zijn. Het kan zijn dat een schilder het aanbied, of dat je zelf op zoek bent naar een schildersbedrijf voor zwart werk.

Wat zijn de risico’s?

Hiervoor willen wij toch een waarschuwing afgeven. Het lijkt zal misschien wat schelen in de kosten. maar zoals net is uitgelegd, vallen de meesten schilderwerken in het lage belastingtarief van 9%. Wat je hiervoor inlevert is aanspraak op garantie. Doordat er niks op papier staat, is het lastig om schade op een schildersbedrijf te verhalen. Naast dat het tegen de regels is, loop je zelf dus ook risico dat er achteraf een hoop gedoe kan ontstaan.

Ons advies

Wees daarom je hoede op het moment dat een schildersbedrijf dit uit zichzelf aanbiedt. Ons advies is altijd om alles juist extra goed op papier te zetten en de schilder gewoon via een bon te betalen. Hierdoor sta je vele malen sterker op het moment dat er nog iets hersteld dient te worden. Er zijn genoeg schilders die tegen een scherp tarief het werk wit willen uitvoeren. Vergelijk schilders om een idee te krijgen en legaal een goedkope schilder te vinden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe schilder je op een originele wijze je muren?

Je woont al een tijdje in dezelfde woning of je verhuist juist

Vijf leuke schilderklussen om in de zomer te doen

Eerst mocht het wel en nu weer niet: de Corona pandemie is

Maak kennis met de schildertrends van 2021

In de lange periodes thuis werken en thuis verblijven gedurende de Coronacrisis