Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Voor alle verfklussen, zowel binnen als buiten, kunt u een schilder inschakelen. Deze specialist weet als geen ander hoe het beste uw muren, kozijnen, deuren, schutting en trap te schilderen zodat u hier weer vele jaren van kunt genieten. Natuurlijk kunt u schilderwerk ook prima zelf doen, maar als u een schilder inschakelt, dan weet u zeker dat het netjes en professioneel gebeurt en dat er gebruik wordt gemaakt van de beste materialen en gereedschappen. Daarnaast scheelt het u ook gewoon een heleboel werk. Het is belangrijk dat u aandacht besteedt aan het uitkiezen van de juiste vakman. Hier vindt u een stappenplan dat u daarvoor kunt gebruiken.

Stap 1: definieer uw klus

Het heeft weinig nut om naar een schilder te gaan zoeken als u niet weet wat u wilt laten uitvoeren. Maak daarom een samenvatting van alle werkzaamheden die u heeft vergeet niet, hoe groter de klus, hoe beter de prijs. Schrijf ook overal het aantal vierkante meters op, want de meeste schilders berekenen op die manier de richtprijs voor de offerte.

 • Binnenmuren schilderen.
 • Buitenmuren schilderen.
 • Deuren en deurposten schilderen.
 • Kozijnen schilderen.
 • Trap schilderen.
 • Schutting schilderen.
 • Iets anders, namelijk…

Tip: bied al uw werkzaamheden tegelijkertijd aan. Als u alle schilderwerken die u heeft in één keer inplant, dan zal de schilder u korting geven omdat u een grote klus kunt aanbieden. Hoe groter het aantal vierkante meters, hoe beter de prijs per vierkante meter wordt.

Stap 2: welke eisen heeft u aan de schilder?

Vervolgens kunt u zich afvragen wat u van de schilder verwacht. Wilt u bijvoorbeeld een schilder die zo goedkoop mogelijk is of is vakmanschap belangrijker voor u? Als u van tevoren uw zoekcriteria vaststelt, dan kunt u bij de volgende stap sneller een selectie maken.

 • De schilder moet goedkoop zijn.
 • De schilder moet ervaren zijn.
 • De schilder moet snel beschikbaar zijn.
 • De schilder moet een specialisatie hebben.
 • De schilder moet keurmerken hebben.
 • De schilder moet in uw eigen regio gevestigd zijn.
 • De schilder moet goede recensies/referenties hebben.
 • Iets anders, namelijk…

Tip: kies een schilder die uit uw eigen omgeving komt. Deze zal u geen of minder voorrijkosten in rekening brengen en dat scheelt u geld, vooral als de klus meerdere dagen in beslag gaat nemen.

Stap 3: maak een vergelijking van de schilders uit uw omgeving

Nu is het tijd om te gaan kijken welke schilders er in uw omgeving beschikbaar zijn en deze met elkaar te vergelijken. U pakt het lijstje met criteria er bij en gaat online op zoek naar alle vakmensen in uw buurt. Vervolgens maakt u een selectie van 3 tot 6 schilders die aan uw eisen voldoen en volgt u het onderstaande stappenplan om hier de beste uit te kiezen.

 • Benader de schilders die u heeft geselecteerd en geef een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden die u uit wilt laten voeren.
 • Sommige schilders zullen bij u langs willen komen om de situatie te bekijken en te beoordelen wat er gedaan moet worden.
 • Vraag de schilders of ze een offerte voor u kunnen maken.
 • Verzamel alle offertes, leg ze naast elkaar en maak een vergelijking.
 • De schilder die aan de meeste van uw criteria voldoet en daar de meest gunstige prijs voor betaalt is de schilder die u uiteindelijk uitkiest.

Tip: kies voor een winterschilder. Als uw werkzaamheden kunnen wachten tot de winter, maak dan gebruik van een winterschilder. Dit zijn schilders die tijdens de maanden november tot en met maart hun diensten met korting aanbieden omdat er dan aanzienlijk minder werk te vinden is.

Waar moet u tijdens uw vergelijking op letten?

Terwijl u uw vergelijking maakt, is het verstandig om aandacht te besteden aan een aantal punten.

 1. De offerte: controleer altijd of de offerte compleet is en of deze alle uitgaven samenvat. Zo weet u zeker dat u niet voor verrassingen komt te staan als u de eindfactuur ontvangt. Vooral uitgaven zoals voorrijkosten, machinehuur en het huren van steigers en andere hulpmiddelen wordt nog wel eens weggelaten. Het is belangrijk dat u alleen complete offertes met elkaar vergelijkt.
 2. De vergelijking: vervolgens is het ook goed om zo veel mogelijk factoren mee te nemen in uw vergelijking. Er zijn bijvoorbeeld keurmerken die schilders kunnen behalen en waarmee u een bepaalde zekerheid krijgt van kwaliteit en vakmanschap. Ook is het helemaal niet vreemd om naar referenties te vragen, zodat u het werk van de schilder eerst kunt zien. Vergelijk ook altijd de garantieregeling die de schilders aanbieden, want als er toch iets mis gaat, dan wordt het in ieder geval kosteloos gecorrigeerd.
 3. De conclusie: ook als de prijs voor u de belangrijkste factor is, is het verstandig om uw conclusie niet alleen aan de hand van de kosten te bepalen. Als u meer diensten of een betere, snellere service ontvangt van een schilder die wat duurder is, dan kan het soms gunstiger zijn om iets meer te betalen.

Keurmerken voor schilders

Als vakmanschap voor u een doorslaggevende factor is en als u dus zeker wilt weten dat u kwaliteit ontvangt, dan is het een goed idee om een schilder met een keurmerk te kiezen. Schilders zonder keurmerk zijn niet per definitie slechter, maar u heeft geen garantie van het werk dat ze leveren. Om een keurmerk te mogen voeren moet de schilder voldoen aan een aantal kwaliteitseisen en ook hier worden ze later nog op getoetst. Een keurmerk kan dus ook op elk moment worden ingetrokken. De belangrijkste keurmerken voor schilders zijn:

 • Het keurmerk Betere Schilder.
 • De AF Erkenning.
 • Het keurmerk Kwaliteitsvakman.
 • Onderhoud NL.

Vergelijk offertes

Staat u op het punt een schilder aan te wijzen voor uw klus? Vraag dan via onze vergelijkingstool alvast een aantal offertes op. Zo krijgt u een zo compleet mogelijk overzicht van de vakmensen in uw omgeving en de diensten die zij u te bieden hebben.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Een schilder zoeken doe je zo!

Verfwerk kan je helemaal zelf doen, maar je kunt er ook voor

Hoe doe je kunststof kozijnen een verfbeurt geven?

Met je kozijnen kun je eigenlijk niet zoveel. Of je nu houten

Hoe schilder je op een originele wijze je muren?

Je woont al een tijdje in dezelfde woning of je verhuist juist