Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je kent het wel. Je komt in een nieuwe woning terecht en de radiatoren zijn verkleurd en vertonen roestplekken. Of je woont juist al jaren in een woning en je radiator kan wel een opknapbeurt gebruiken. In dit geval is het beter om je radiator van een nieuwe laag verf te voorzien, zodat ze er weer fris bij staan. Maar hoe kun je het beste een radiator onder handen nemen?

Je radiator spuiten, verven of lakken?

Je kunt je radiator op een drietal manieren voorzien van een opknapbeurt. Je kunt een radiator spuiten, verven of lakken. Hieronder zal kort uitgelegd worden wat elke manier inhoudt en wat de voor- en nadelen van deze verftechnieken zijn.

Spuitwerk op je radiator

Het verf spuiten op je radiator heeft als grootste voordeel dat je zorgt voor een strak resultaat. Met spuitwerk lijkt je radiator weer zo goed als nieuw en lijkt deze rechtstreeks uit de fabrieken te komen. Tevens hoef je maar een laag verf aan te brengen voor een goed dekkend resultaat. Een nadeel is dat je spuitwerk niet zo goed zelf als doe-het-zelver kunt verrichten. Je moet er namelijk wat ervaring in hebben en je moet de beschikking hebben over een goede verfspuit. Daarbij veroorzaak je flink wat nevel tijdens het spuiten en moet je flink wat afplakwerk verrichten. Zeker bij grote radiatoren is het daarom raadzaam om spuitwerk uit te besteden aan een vakman.

Een laagje verf

Je radiator kun je ook opknappen door deze zelf te verven met radiatorverf. Deze verf is speciaal ontwikkeld voor op radiatoren, waardoor ze tegen een hoge temperatuur kunnen zonder te barsten en er is vaak geen grondverf voor nodig. Echte radiatorverf zal niet snel verkleuren en is in vele kleuren beschikbaar. Hierdoor is deze klus gemakkelijk zelf te doen. Het grote nadeel is dat je bij dit verfwerk meer kans hebt op strepen en druipwerk. Tevens moet je meestal twee lagen aanbrengen voor een optimaal effect.

Een laagje lak

Je radiator van een laklaag voorzien, gaat bijna hetzelfde in zijn werk als een radiator verven. Bij lakwerk moet je echter wel rekening houden met een langere voorbereiding. Je moet een primer aanbrengen en roest van de verwarming verwijderen. De voordelen zijn dat je het gemakkelijk zelf kunt doen met een beetje geduld en je kunt kiezen uit welke kleur je maar wilt. De nadelen zijn dat je meer kans loopt op strepen en druipwerk dan bij spuitwerk. Ook is er een kans dat je de structuur van de kwast of roller terug blijft zien in je verflaag. Net als bij je radiator verven, zul je ook bij het lakken twee lagen moeten aanbrengen voor een optimale dekking.

Tips om je radiator te verven/lakken

De eerste stap is om je radiator helemaal uit te zetten, want verf hecht zich minder goed aan warme oppervlaktes. Dek de omgeving af en zorg voor voldoende ventilatie. Begin hierna met het ontvetten van je te schilderen oppervlakte. Verwijder loshangende verf en roest van het te verven oppervlakte. Het beste is om na het ontvetten de ondergrond op te schuren. Maak alles hierna stofvrij.

Gronden van je radiator

Na het voorbereidingswerk ga je de radiator gronden. Breng een goede primer aan op het metalen oppervlak. Zit er nog verf op de radiator gebruik dan sowieso een primer. Nadat de primer opgedroogd is, dit duurt circa vijf uur, kun je beginnen met het echte schilderwerk.

Het echte verfwerk

Merk je na het gronden dat de verflaag nog niet egaal is, dan schuur je nogmaals de radiator lichtjes op. Wacht je langer dan 24 uur, voordat je gaat aflakken, dan is lichtjes opschuren een vereiste. Hierna kun je beginnen met aflakken. Het is waarschijnlijk dat je een tweede laag lak moet aanbrengen. In dit geval moet je rekening houden met een droogtijd van vier uur, voordat je verder kan gaan.

Wat schilder je nog meer mee?

Als je toch de radiator al in de hand hebt, is het raadzaam om ook achter de radiator de muur mee te nemen. Hiervoor hoef je slechts de radiator los te schroeven en een beetje te verplaatsen. Nadat de muurverf gedroogd is, hang je de radiator terug. Het is ook raadzaam om de verwarmingsbuizen meteen in je verfklus mee te nemen in dezelfde kleur als je radiator. Met een radiatorkwast is het niet moeilijk om deze ronde oppervlaktes van een nieuwe laag verf te voorzien. Er zijn ook speciale buisrollers voor de mensen, die liever met een verfroller te werk gaan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

5x Veelgemaakte fouten schilder inhuren

Het is niet vreemd dat veel mensen besluiten om schilderwerken over te

Hoe doe je kunststof kozijnen een verfbeurt geven?

Met je kozijnen kun je eigenlijk niet zoveel. Of je nu houten

Hoe schilder je op een originele wijze je muren?

Je woont al een tijdje in dezelfde woning of je verhuist juist