Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Of u nu een ervaren doe-het-zelver bent, of u heeft weinig verstand van klussen, schilderen is een werkje dat we toch regelmatig besluiten zelf op te pakken. En waarom ook niet? Veel schilderklusjes zijn vrij simpel, er is voldoende materiaal te krijgen in alle bouwmarkten en dit materiaal is daarbij ook relatief goedkoop. Schilderen is de doe-het-zelf-klus bij uitstek en als u zich voorgenomen heeft zelf met een roller en verf in de weer te gaan, dan bent u niet de enige. Leest u dan wel even eerst de onderstaande veelgemaakte fouten door, zodat u goed voorbereid aan de slag kunt.

Video:

 

Geen informatie inwinnen

Ook al is schilderen vrij simpel, er komt wel een zekere mate van specialisme bij kijken. Zo zijn er bepaalde technieken waarmee u een zo egaal mogelijk resultaat kunt krijgen. Ook worden er veel tips gegeven die u het leven aanzienlijk gemakkelijker kunnen maken als u ze opvolgt. Neem daarom altijd even de tijd en ga online om te zien wat er wordt geschreven over uw schilderklus in het bijzonder. Zoek stappenplannen op, bepaal van tevoren wat u nodig heeft en lees over materialen en technieken die u het beste toe kunt passen. U hoeft wat schilderen betreft het wiel niet meer uit te vinden, dus waarom zou u geen gebruik maken van de kennis en het advies van anderen?

Te weinig voorbereiding

Het grootste onderdeel van schilderwerken is de voorbereiding. Uw muur moet schoongemaakt en voorbehandeld worden en hout moet van alle verf worden ontdaan, moet worden geschuurd, geplamuurd en ontvet. Voor het eindresultaat is het essentieel dat u de ondergrond zo ideaal mogelijk maakt voor de verf, zodat dit niet los kan laten en gaan bladderen. Besteed daarom veel aandacht aan de voorbereiding en neem voor elke stap uitgebreid de tijd. Het schilderen zelf zal daarna vlot en probleemloos verlopen en het resultaat zal zo strak en egaal mogelijk zijn.

Te snel willen

Schilderen neemt vaak meer tijd in dan gedacht. Een deur schildert u niet zonder deze eerst te ontvetten en te schuren en in de grondverf te zetten. Is de deur beschadigd, dan zal u ook met houtrotstop en plamuur in de weer moeten, wat weer extra tijd in beslag neemt. Alle lagen moeten goed drogen, na elke stap moet u weer schuren en ontvetten en daar gaat tijd in zitten. Helaas is tijd iets waar we vandaag de dag veel te weinig van hebben en kan het aanlokkelijk zijn om de klus te overhaasten. Als u de lagen (grond) verf niet goed laat drogen, dan kunnen er rimpels, blaasjes of barsten ontstaan. Schildert u te dun, dan zal de verf snel glans verliezen. En brengt u de laag te dik aan om geen tweede keer te hoeven verven, dan zijn druipers en rimpels zeer waarschijnlijk. Ga daarom niet te snel, want u kunt er de kwaliteit van het eindresultaat aanzienlijk mee beïnvloeden, zowel als de duurzaamheid van uw werk.

Geen winterschilder overwegen

Als u zelf gaat schilderen om geld te besparen, dan heeft u als alternatief het inhuren van een winterschilder. Dit is een gewone schilder die het hele jaar werkt, maar die tijdens de winter grote kortingen geeft om werk te krijgen. In de periode tussen november en maart ligt het werk voor schilders vaak stil en dat terwijl dit niet nodig is. Daarom bieden ze hun diensten in de winter goedkoper aan en daar kunt u gebruik van maken. De ene schilder zal u een korting geven, de andere schilder biedt dagelijks een uur gratis werk aan, de aanbiedingen lopen uiteen. Als u liever niet zelf de handen uit de mouwen steekt, maar u geen professionele schilder kunt veroorloven, dan kan een winterschilder echt een uitkomst bieden.

De outlets en tweedehands marktplaatsen vergeten

Waarom zou u verf tegen de hoofdprijs aanschaffen als u het ook met een mooie korting kunt krijgen? Gaat u daarom online eens op zoek naar outlets waar overschotten en producten uit een vorig seizoen met grote kortingen te koop staan. Ook bij particulieren kunt u soms hele partijen verf overkopen, omdat het overgebleven is na een grote klus, of omdat de kleur toch tegenviel. Bekijk altijd al uw opties, want bij outlets en marktplaatsen kunt u soms een verborgen verfschat vinden voor een bijzonder interessante prijs.

Niet te veel verf inkopen

Het is altijd verstandig om meer verf in te kopen dan u denkt nodig te hebben. Ook voor andere materialen en gereedschappen, zoals grondverf, kwasten en houtrotstop geldt dit. De meeste bouwmarkten geven u 30 dagen om uw ongebruikte goederen tegen de aanschafprijs te retourneren. Het is beter om met een blik verf terug te moeten dan om er tijdens de werkzaamheden achter te komen dat u niet genoeg heeft ingekocht.

Vergelijk offertes

Voor een indicatie van de prijzen die schilders vragen voor hun werkzaamheden kunt u hier onze vergelijkingstool gebruiken. U geeft de specificaties van uw klus één keer aan en u zal snel van een aantal schilders uit uw eigen omgeving een offerte toegestuurd krijgen. Deze offertes kunt u gebruiken om te bepalen of uitbesteden een optie is of dat u de klus toch liever zelf oppakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

10 Tips voor het inschakelen van een schilder

Schilderwerk kan dan wel makkelijk lijken, maar het gaat om veel meer

Goede schilder gezocht stappenplan

Voor alle verfklussen, zowel binnen als buiten, kunt u een schilder inschakelen.

Voordelen van zelf je huis schilderen

Het is natuurlijk belangrijk dat je huis er opgeknapt en goed onderhouden