Klustijd hoe lang duurt het schilderen

Klustijd hoe lang duurt het schilderenHoe lang duurt het schilderen? Wanneer jij besluit om schilderwerk te gaan uitvoeren in je huis weet je zeker dat je voor een tijdrovende klus staat. We keken voor je naar de diverse stappen in het schilderwerk. We keken ook naar de tijd die je eraan kwijt bent.

 

*Tip: gratis offertes

Wil jij geld besparen op je schilderklus? Vergelijk dan gratis offertes van schildersbedrijven in jouw regio. Bespaar op deze manier tot 30%!

Als jij je tijd liever anders besteedt

Wil jij niet teveel tijd kwijt zijn aan schilderen, dan doe je er verstandig aan om een schilder in te huren. We vroegen een aantal tarieven voor je op.

Wat voor werkzaamheden worden er uitgevoerd Waar betaal je voor Waarop is de prijs gebaseerd Wat is de prijs
Muren sauzen Professionele verf, arbeidsloon, gebruik, materialen en BTW Prijs is per vierkante meter Tussen 8 en 13 euro
Schilderen van grote vlakken Professionele verf, werken met grote roller en kwast, gebruik materialen en BTW Prijs is per uur Tussen 35 en 40 euro
Schilderen van gedetailleerd oppervlak Professionele verf, werken met kleine roller en kwast, gebruik materialen en BTW Prijs is per uur Tussen 41 en 46 euro

De werkzaamheden in tijd uitgedrukt

De werkzaamheden die bij schilderen komen kijken laten zich lastig in tijd uitdrukken. We hebben een aantal zaken voor je geprobeerd in schema te zetten.

Het kopen van de materialen

Allereerst moet je natuurlijk naar de bouwmarkt gaan om de materialen te kopen. Wanneer jij je voorwerk hebt gedaan en op een rij hebt gezet wat je allemaal nodig hebt is dit een klein aandeel van de tijd. Denk tenminste aan de volgende materialen:

  • Schildertape
  • Afdekfolie
  • Verf trays
  • Rollers in meerdere maten
  • Kwasten plat en rond
  • Kwastenreiniger
  • Schuurpapier
  • St Marc of een ander ontvettingsmiddel

De voorbereiding

Het voorbereiden van schilderwerk is een klus die de meeste schilders liever overslaan. Toch is het zeker aan te raden om eerst de juiste voorbereidingen te treffen, om je achteraf een hoop werk te besparen.

Het afplakken van de randen

De randen van je schilderwerk plak je af met schildertape. Doe dit nauwkeurig om te voorkomen dat je straks met lelijke randen zit. Reken voor dit gedeelte op minimaal een uur werk. Onderschat niet hoeveel rollen schildertape je nodig hebt.

Het verwijderen van stekkerdozen

Dit klusje, inclusief de stroom er vanaf halen kost je ongeveer een half uur.

Het vullen van de gaten in de muur

Voor een mooi glad oppervlak zal je eerst de beschadigingen in de muur moeten herstellen. Dit doe je met een plamuur of een ander geschikt vulmiddel. Houd er rekening mee dat het opvullen van de gaten en beschadigingen vrij snel moet gaan want het vulmiddel droogt binnen 20 minuten. Reken er dus op dat je met deze klus afhankelijk van de staat van de muur ongeveer een half uur of langer per kamer bezig bent.

Het opschuren van de muur voor de eerste keer

Voordat je schilderwerk gaat uitvoeren zal je moeten opschuren. Dit is de klus waar de meeste hobby schilders een hekel aan hebben. Je mag hem echter niet zomaar overslaan. Met het opschuren van een muur ben je ongeveer een kwartier per vierkante meter bezig. Kies niet voor de schuurmachine aangezien je hier al snel te diepe sporen mee maakt.

Het ontvetten van de muur voor de eerste keer

Dit doe je met St Marc, een ontvettingsmiddel. Ammoniak kan ook wel maar dit is een aanslag op je luchtwegen.

Het schilderen met grondverf

Dit doe je met een roller of kwast. De roller gebruik je op grote oppervlakken, de kwast op de gedetailleerde stukken. Reken voor de grote oppervlakken dat je per vierkante meter ongeveer 20 minuten bezig zal zijn om alles mooi egaal te krijgen. Voor de meer gedetailleerde stukken zal je meer tijd kwijt zijn. Reken op ongeveer een half uur per vierkante meter.

Het drogen van de verf

Dit is tijd waar je eigenlijk niks mee doet. Het drogen van de verf. Denk eraan dat je de verflaag de tijd geeft om te drogen. Doe je dit niet, dan kan de verf gaan schroeien of rimpelen. Je kan in de tijd dat de ene verflaag droogt ook alvast een andere verflaag gaan doen in een andere ruimte. Zo gaat er bij een grote klus geen tijd verloren. Laat de ruimte goed ventileren om ervoor te zorgen dat verfdamp wegtrekt. Tevens zal de verf sneller en netter drogen in dit geval.

Het schilderen met latex

Ga je veder met het schilderen met latex, reken er dan op dat je per vierkante meter wederom ongeveer 20 minuten bezig bent. Werk nat – in – nat. Dat houdt in dat je met denkbeeldige vierkanten werkt die elkaar overlappen.

Het schilderen met verf op basis van oplosmiddel

Ga je met deze verf aan de slag, dan ben je per vierkante meter doorgaans wat langer bezig. De reden is dat je met een kleinere roller of een kleinere kwast werkt. Reken op ongeveer 30 minuten per vierkante meter wanneer je echt mooi gelijkmatig schilderwerk wil.

Meerdere lagen uitvoeren

Bij schilderwerk hoort het meestal dat je twee of drie lagen uiteindelijke lak aanbrengt. Dit doe je om tot een stevig schilderwerk te komen. Door te kijken hoeveel vierkante meter schilderwerk je hebt kan je aflezen hoe lang je ongeveer bezig zal zijn.

Als je liever iemand inschakelt

Schakel je toch liever iemand in om de schilderwerkzaamheden uit te voeren, dan vraag je eerst offertes op. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert je een direct voordeel op wat kan oplopen tot wel 20 procent.

Vergelijk lokale schilders: