Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het is natuurlijk belangrijk dat je huis er opgeknapt en goed onderhouden uitziet. Een schilderbeurt kan hierbij een goed idee zijn, aangezien dit de snelste en eenvoudigste manier is om je woning weer te laten stralen. Je kunt kiezen om een professionele schilder in te huren, maar je zou ook zelf de kwasten of rollers in handen kunnen nemen en je eigen huis schilderen. Volgens recentelijk onderzoek kiest 8 op de 10 mensen voor zelf schilderen terwijl maar 20% een professionele schilder inhuurt. Maar wat zijn de vele voordelen van zelf je eigen huis schilderen? Je komt het allemaal hieronder te weten.

Huis schilderen

Het schilderen van een huis is één van de meest essentiële stappen in het onderhouden van je woning. Als je merkt dat er sprake is van blaasjes of scheurtjes in je schilderwerk, als je huidig schilderwerk is beschadigd, verkleurd of versleten en als de verflaag afgeeft dan is het hoog tijd om je huis te schilderen. Bij het schilderen van je woning kunnen we een onderscheid maken tussen buitenschilderwerk en binnen schilderwerk. Een huis dat regelmatig wordt geschilderd aan zowel de binnen- als de buitenkant is beter beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals regen, vuil en slijtage. Daarnaast blijven de kozijnen, ramen en deuren van je huis ook langer mooi en wordt de gemiddelde levensduur verlengd vanwege het tijdig onderhoud. Gemiddeld dient een huis éénmaal elke 4 tot 7 jaar worden geschilderd.

Buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk is één van de belangrijkste processen tijdens het onderhouden van je huis. Hoe mooier het schilderwerk van de buitenkant van je huis, des te mooier de uitstraling en des te beter je huis is beschermd. Denk bij buitenschilderwerk voornamelijk aan het schilderen van de gevel, van kozijnen, de deuren of een dakkapel

Binnen schilderwerk

Binnen schilderwerk houdt alle schilderklusjes in die aan de binnenkant van je huis worden uitgevoerd. Denk zo aan het schilderen van een trap, van deuren, kozijnen, het plafond, de muren, de keuken, de badkamer en dergelijke. Door de binnenkant van je huis te schilderen krijgt het interieur van je huis een verfrissende uitstraling.

Voorbereidingen op het schilderwerk

Indien je van plan bent om je eigen woning te schilderen dan is het van groot belang om de juiste voorbereidingen op het schilderwerk uit te voeren. Denk hierbij niet alleen aan het repareren van de ondergrond in het geval van schade maar ook aan het verwijderen van een eventuele oude verflaag of het schuren en ontvetten van de ondervloer.

Voordelen van je eigen huis schilderen

Ga je je eigen huis schilderen? Dan kan je rekenen op een aantal voordelen. De vele voordelen die verbonden zijn aan het schilderen van je eigen huis zijn als volgt:

Geldbesparing

Je bespaart aanzienlijk veel geld door zelf je eigen huis te schilderen. Het inhuren van een professionele schilder of een schildersbedrijf is niet bepaald goedkoop en na de effecten van de Corona crisis staat niet niemand te wachten op dure prijzen.

Creativiteit

Door je eigen huis te schilderen kan je je creativiteit zelf eenvoudiger uiten en durf je vaak ook sneller met kleuren te experimenteren.

Verzekerd van kwaliteit

Als je het schilderwerk van je huis zelf uitvoert dan weet je ook zeker dat de kwaliteit goed is, je hebt je huis namelijk zelf geschilderd. Dan ben je zelf ook tevreden over het resultaat.

Zelf schilderen is niet moeilijk

Het is vrij eenvoudig om je eigen huis te schilderen. Je moet enkel goed kunnen afplakken om de omgeving te beschermen maar verder is het schilderen zelf geen moeilijke taak.

Zelf controle over het schilderwerk

Door zelf je eigen huis te schilderen kan je het uiterlijk van je huis naar wens veranderen. Het schilderen is hierbij de snelste manier om een verandering aan te brengen aan je woning en je hebt zelf controle op het hele proces.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het schilderen van je eigen huis. De meest voorkomende nadelen worden hieronder benoemd:

Geen garantie op de werkzaamheden en op de kleurechtheid

Een professionele schilder biedt garantie op het werk dat wordt geleverd, wat je niet krijgt als je de klus zelf uitvoert. Daarnaast garandeert een schilder de echtheid van de kleur omdat schilders gebruik maken van hun eigen professionele verf.

Zelf schilderen is een tijdrovende klus

Je eigen huis schilderen neemt veel tijd in beslag. Niet iedereen heeft hier voldoende tijd voor. De meeste mensen onderschatten hoeveel tijd een gemiddelde schilderklus in beslag neemt.

Geen professioneel advies

Een professionele schilder geeft ook advies over het schilderwerk. Door je eigen huis te schilderen kan je niet rekenen op dit advies en dien je zelf beslissingen te maken aan de hand van je eigen inzicht.

Geldbesparing op de materialen

Als je je eigen huis gaat schilderen dien je zelf de materialen aan te schaffen. Denk zo niet alleen aan de verf maar ook aan de kwasten of rollers, afplakmateriaal, eventueel schuurapparatuur en dergelijke. Een professionele schilder komt zelf met zijn eigen materialen en dit is inclusief in de prijs.

Minder gevaarlijk

Het schilderen van een woning kan een vrij gevaarlijke klus zijn, vooral als je een trap op en af moet. Een professionele schilder weet precies hoe deze te werk moet gaan waardoor je zelf geen gevaar loopt.

De meeste mensen onderschatten het schilderen van hun eigen huis. Het kan wel een eenvoudige taak lijken, maar in de praktijk blijkt dit zelden zo te zijn. Ten eerste dien je rekening te houden met de tijd die je moet steken in het schilderen. Daarnaast moet je veel geld uitgeven om zelf alle materialen aan te schaffen en is het belangrijk dat je bepaalde verftechnieken goed onder de knie hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

5x Veelgemaakte fouten schilder inhuren

Het is niet vreemd dat veel mensen besluiten om schilderwerken over te

10 Tips voor het inschakelen van een schilder

Schilderwerk kan dan wel makkelijk lijken, maar het gaat om veel meer

Voordelen van zelf je huis schilderen

Het is natuurlijk belangrijk dat je huis er opgeknapt en goed onderhouden