Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Met je kozijnen kun je eigenlijk niet zoveel. Of je nu houten of kunststof kozijnen hebt, wanneer je de look van je kozijnen zat bent dan zit er niks anders op dan nieuwe kozijnen aan te schaffen of ze te verven. Hoe kun je het beste je kozijnen van een nieuwe verflaag voorzien? Welke verf gebruik je? En waar moet je tijdens deze verfklus op letten? Dit alles en meer zal in dit blog de revue passeren.

Waar moet je op letten?

Voordat je begint met je schilderklus is het allereerst van belang te kijken naar de staat van het verfwerk. Kozijnen zijn vaak als eerste aan een nieuwe verflaag toe door hun constante blootstelling aan de weersomstandigheden. Maar ook binnen heeft het verfwerk van je kozijnen wel wat te verduren. Dit komt, omdat in de zomer ook aan de binnenkant de zon vol op je kozijnen staat. De zonnestralen breekt de kwaliteit van het verfwerk langzaamaan af. Ook condensvorming kan zorgen voor schade aan het binnen verfwerk. Heb je houten kozijnen, dan heb je eveneens kans erop dat het hout werkt. Zeker in oudere woningen is dit het geval. Door verschillen in temperatuur en vochtigheid gaat hout uitzetten respectievelijk krimpen, wat voor je verfwerk nadelig werkt. Door deze werking ontstaan er namelijk scheuren en barsten in de verf.

Stappenplan om een kozijn te verven

De eerste stap, voordat je de verfborstel te hand kunt nemen, is het goed ontvetten van de oude verflaag. Gebruik hiervoor een degelijke verfreiniger, zoals St. Marc. Neem daarna het totaal goed af en was het na met lauw water. Laat het voorwerk vervolgens goed drogen. Dan begint de klus pas echt.

Hoe doe je verder voorwerk?

Na het voorwerk begint de echt verfklus:

  • Begin eerst met het schuren van de oude verflaag. Hoe je dit doet, is afhankelijk van de staat van dit verfwerk. Je kunt de verf oftewel met een verfkrabber verwijderen oftewel met verfafbijtersmiddel.
  • Spoel na het schuurwerk alles goed af om te voorkomen dat er afbijtresten blijven zitten.
  • Was de oude verflaag redelijk netjes, dan voldoet het opschuren met schuurpapier met korrel 180. Na het schuren weer goed afnemen met een natte doek.
  • Maak alles goed stofvrij.
  • Plak je ruiten af met goede afplaktape, zoals die van Tesa.
  • Kale plekken, waarbij je het hout ziet, moeten even gegrond worden met grondverf voor een betere hechting.
  • Oneffenheden moeten geplamuurd worden.
  • De plamuur kun je beter ook nog even in een laag grondverf zetten.
  • Kieren en scheuren in oude verfwerk zet je dicht met een degelijke acryllaatkit.

Hoe doe je het echte verfwerk?

Na bovenstaande stappen begint de echte verfklus. Je kunt het beste van boven naar beneden werken, omdat verf zakt en anders op je nieuwe verfwerk terecht zou kunnen komen. Ook kun je zo verf beter verdelen. Je werkt het beste met een verfkwast. Trek eerst een baan verticaal om de verf te verdelen en doe de verf dan in een natte verflaag dwarsen: door de natte verf een horizontale lijn zetten. Let op druipende verf. Gebruik op zijn minst twee verflagen, want twee lagen zijn sterker en zien er mooier uit. Ook komt de glans beter tot zijn recht en worden kleuren bij twee lagen voller. Tussen twee verflagen in kun je het best weer lichtjes opschuren met korrel 240. Dit zorgt namelijk voor krasjes in de verf en dit leidt ertoe dat de volgende verflaag zich weer beter kan hechten.

Kunststof kozijnen

Wanneer je kunststof kozijnen gaat schilderen, moet je met een aantal zaken rekening houden. De buitenkant van kunststof kozijnen kun je altijd het beste behandelen met hoogglans verf voor een langduriger resultaat. De buitenkant kun je het beste schilderen bij temperaturen tussen de 5 en 25 graden Celsius. Zijdeglans verf is mooier voor de kozijnen binnen. Bij kunststof kozijnen is altijd een primer vereist om je afdeklaag beter te laten hechten. Verf alleen harde kunststof soorten, zoals PVC.

Welke verf gebruik je voor kunststof kozijnen?

Uit bovenstaande instructies werd duidelijk dat je het beste kunt werken met een twee lagen systeem. Een primer gebruik je als grondlaag voor een betere hechting en vervolgens gebruik je een afdekverf voor de daadwerkelijke afwerking. De aflakverf kun je in een zijdeglans variant pakken of hoogglans. Laatstgenoemde zorgt voor een extra hardheid van je verfwerk, maar velen kiezen liever voor zijdeglans. Om toch die extra hardheid te verkrijgen, kun je er ook voor kiezen om de eerste laag hoogglans te gebruiken en de tweede laag met zijdeglans af te werken. Goede verf voor kozijnen is de Sikkens Rubbol Primer en de Sikkens Rubbol SB Hoogglans verf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Tips voor het schilderen van je huis van professionele schilders

Het is altijd snel gebeurd om een vakman voor een klus in

10 Tips voor het inschakelen van een schilder

Schilderwerk kan dan wel makkelijk lijken, maar het gaat om veel meer

Een schilder zoeken doe je zo!

Verfwerk kan je helemaal zelf doen, maar je kunt er ook voor