Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Door het goed onderhouden van je buitenschilderwerk, kun je dure reparatiekosten voorkomen. De meest voorkomende verfklussen bij buitenschilderwerk zijn: het schilderen van de boeiboorden, dakkapel, gevel, kozijnen en tuinhuis. Het tijdig verrichten van buitenschilderwerk zorgt ervoor dat de ondergrond altijd goed beschermd blijft en het vergroot de uitstraling van je woning. Maar hoe voer je deze verfklussen buitenshuis uit?

Hoe doe je boeiboorden schilderen?

De boeiboorden zijn een onderdeel van de dakrandafwerking. Wanneer je deze van plan bent te schilderen, moet je eerst vuil en vet van de ondergrond verwijderen middels een ontvetter. Zitten er algen en schimmels, dan verwijder je die met een hogedrukreiniger. Bij een schone ondergrond hecht de nieuwe verflaag zich beter. Openstaande naden en scheurtjes werk je meteen ook weg, omdat je deze terugziet in de nieuwe verflaag. Schuur de ondergrond licht op en maak deze schoon met een vochtige doek. Zorg ervoor dat de vochtigheidsgraad onder de achttien procent ligt, dan pas kan er geschilderd worden.

De echte verfklus

Breng eerst een laag grondverf aan met een kwast of roller. Schuur deze laag, nadat deze is opgedroogd, licht op. Breng vervolgens nog een tweede laag primer aan met een kwast of roller. Schuur ook deze laag op en stof deze af, waarna je met een kwast of roller de boeiboorden afwerkt met een hoogglanslak. Schilder hierbij eerst de randen met de kwast en de grote oppervlakte met een roller. Probeer vlakken van vijftig centimeter aan te houden en werk nat in nat.

Hoe doe je je dakkapel verven?

Het verven van een dakkapel is een behoorlijk karwei, dus deel je werk daarom op. Huur een steiger in, zodat je gemakkelijk aan je kozijn kunt komen. Begin altijd eerst met de ondergronden te repareren, zodat er geen scheuren en naden in je verfwerk terug te zien zijn. Verwijder vervolgens eerst de oude verflaag met een verfkrabber, afbijtmiddel of verfföhn. Doe dan de ondergrond opschuren en ontvetten. Breng daarna een laag grondverf aan en werk daarna af met een kwast door twee eindlagen van hoogglanslak voor een mooi dekkende afwerking aan te brengen. Verdeel de verf hierbij goed over het oppervlak om zakkers en druipers te voorkomen. Haal daarna de tape meteen weg, anders blijft die in de opdrogende verf zitten.

Hoe doe je de gevels van je woning schilderen?

Je begint met het inspecteren van je gevel. Zie je hier veel mos en algen, dan kun je deze verwijderen met een mos- en algenreiniger. Voer dan een gevelreiniging uit. Laat je hierbij adviseren welke manier van reinigen voor jouw gevel het beste is. Controleer de voegen van je gevel en vul ze eventueel bij met cement. Dek hierna de bodem af met stucloper, zodat je tijdens het verven niet met de verf of je kwast in de aarde tussen de tegels komt. Behandel een onbehandelde gevel voor met voorstrijkmiddel. Is deze reeds behandeld met verf? Behandel de muur dan met fixeermiddel. Wanneer deze middelen zijn opgedroogd, kun je pas verven.

De echte schilderklus

Gebruik voor je gevel een blokkwast of vachtroller op telescoopsteel. Zorg dat de temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius is, als je de buitenmuur gaat schilderen. Schilder niet in de volle zon, maar werk met de zon mee. Schilder ook niet met vochtig weer of bij te veel wind. Schilder eerst de randen van de gevel en andere moeilijke plekken met muurverf. Gebruik hiervoor de kwast. Gebruik de verfroller voor de rest van de muur. Verdeel hierbij je gevel in denkbeeldige vlakken en werk per vlak af. Werk nat in nat in verticale en horizontale lijnen. Gebruik voor de onderkant van je gevel een donkere kleur, zodat je opspattend vuil niet zo snel ziet.

Hoe doe je je houten buitenkozijnen verven?

Het verven van je houten buitenkozijnen vereist een goede voorbereiding. Ontvet daarom eerst de ondergrond goed met een ontvetter. Zoek de zwakke plekken op en werk deze bij door te plamuren en schuren. Verwijder dan vuil en loszittende verf met een borstel en verfkrabber. Werk door tot het te verven oppervlak bijna kaal is. Steek rotte plekken in het kozijn met een beitel uit. Behandel deze plekken met houtrotstop. Na zes uur te hebben gedroogd, kun je de plekken behandelen met houtrotvuller. Na zes uur kun je deze plekken pas schuren. Doe dit met een schuurblok en verwijder de schuurresten met een borstel en vochtige doek.

En dan verven?

Plak je ramen af met schilderstape en laat deze maximaal twee dagen op je raam zitten. Breng vervolgens een laag grondverf aan. Oneffenheden die naar voren komen, plamuur je. Daarna schuur je deze plekken weer op. Werk alle naden en kieren weg met acrylkit. Breng hierop wederom een laag grondverf aan. Laat deze laag drogen en schuur de laag lichtjes op. Verwijder het vuil en verf dan je kozijnen af met lak. Rol hierna het verfwerk na met een roller om alles te egaliseren.

Hoe doe je je tuinhuisje schilderen?

De voorbereiding van deze klus is afhankelijk van de staat van de ondergrond. Schuur het hout in ieder geval grondig op, voordat je begint met verven. Bij een slechte ondergrond doe je de ondergrond eerst nog afschuren, afbranden en afbijten, alvorens je deze grondig opschuurt. Hierna kun je aan de dekkende afwerking beginnen.

Afwerken tuinhuisje

Over de intacte verflagen kun je na de schuurbeurt direct heen schilderen met een glanslak, anders gebruik je eerst een grondverf. Laat in dit geval de verf eerst acht á zestien uur drogen, voordat je deze aflakt. Breng eerst met een kwast of rol een zijdeglanslak aan. Laat deze ongeveer een dag drogen en breng vervolgens een tweede laag aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Maak kennis met de schildertrends van 2021

In de lange periodes thuis werken en thuis verblijven gedurende de Coronacrisis

Voordelen van zelf je huis schilderen

Het is natuurlijk belangrijk dat je huis er opgeknapt en goed onderhouden

Tips voor het schilderen van je huis van professionele schilders

Het is altijd snel gebeurd om een vakman voor een klus in