Hoe schilder je op een originele wijze je muren?

Hoe schilder je op een originele wijze je muren?

Je woont al een tijdje in dezelfde woning of je verhuist juist naar een nieuwe woning en je moet je muren gaan schilderen. Je kunt ervoor kiezen om je muren zo simpel mogelijk te houden. In slechts een bepaalde kleur bijvoorbeeld en laat je meubels verder maar schijnen, maar je muren kunnen ook echt een visitekaartje van je huis vormen door ze net dat onderscheid te laten maken tussen eentonig en origineel. In deze blog lees je over een aantal manieren, waarop je jouw muren kunt laten sprankelen.

Waarom stoppen bij de muren?

Uniformiteit in huis zorgt voor samenhang en orde, dus waarom zou je tijdens een schilderklus alleen je muren onder handen nemen? Als je een leuke kleur voor je muren bedacht hebt, dan kun je die kleur wellicht ook doortrekken in verscheidene meubelstukken. Het kan zorgen voor een vrij drukke uitstraling, maar het is zondermeer origineel. Het zorgt ervoor dat meubels en muren samenvallen en beide passen binnen je interieurstijl. Het beklemmende gevoel van drukte kun je voorkomen door de rest van je kamer stil te houden.

Speel met de lengte van je muren

Je hebt wel eens huizen, waar je te maken krijgt met hoge muren. Met de lengte van muren kun je spelen door deze slechts deels te verven. Houd bijvoorbeeld tot een halve meter van het plafond wit en de rest van de muur in een kleurtje. Houd de overige wanden van je woning dan wel rustig. Kies bijvoorbeeld de muur waar je tegenaan kijkt voor de hoge lambrisering en de rest in een neutrale, lichte kleur, zoals gebroken wit.

Balken op je muren

Je kunt naast een hoge lambrisering ook kiezen voor vlakken op je muur. Dit realiseer je door twee stukken verftape op de muren te plakken op een afstand van elkaar die jij mooi vindt. Houd bijvoorbeeld een meter aan. De muur tussen de tape verf je in een leuke, frisse kleur. De wandmeubels kun je ook nog mee verven in dezelfde kleur, waardoor het lijkt alsof ze zo uit je muur gegroeid zijn.

Verf een deel van je muur

Wat ook als erg origineel wordt gezien, is slechts een deel van de muur te schilderen om hier de nadruk op te leggen. Loopt je woonkamer bijvoorbeeld over in de eetkamer, dan onderscheid je laatstgenoemde door de muur hier een andere tint te geven of door een aparte vorm aan te brengen op de muur hier. Een aanrader bij deze klus is om het plafond dan ook mee te verven in dezelfde tint of dezelfde vorm. Zo krijg je het gevoel van een afdak, waardoor je een intiemer gevoel creëert in je ruimte.

Vergeet het plafond niet

Je kunt je schilderkunsten ook verbreden tot het plafond. Je plafond hoeft niet wit te blijven. Het is een trend om het plafond mee te nemen, maar let wel op dat je woning dit toestaat. Lage plafonds kunnen beter overgeslagen worden om bedomptheid te voorkomen. Heb je echter hoge muren of heb je veel lichte kamers, dan is het leuk om je plafond mee te nemen. Ook in de slaapkamer is het een aanrader, omdat je zo een gevoel van intimiteit realiseert die perfect is voor de slaapkamer. Vind je het te heftig om je hele plafond mee te schilderen, dan kun je het ook houden op een klein stuk, waardoor je het afdakje realiseert waarover reeds kort gesproken is.

Niks waterpas

Een trend, die ook steeds vaker terug te vinden is, is het gebruik van schuine lijnen op muren. Dit is geen aanrader in de woonkamer, omdat het al gauw onrust creëert, maar op bijvoorbeeld kinderslaapkamers of speelruimtes heeft het juist een creatief, speels effect. Speel een beetje met lijnen en laat dit lijnenspel niet ophouden in hoeken.

Meer speelsheid

Net als bij schuine lijnen kun je ook speelsheid op een andere manier in je kamer aanbrengen. Pas bijvoorbeeld speelse lambrisering toe. Niks verftape toepassen, maar gewoon lekker een deel van je muur vol kliederen, terwijl je de rest wit laat. Een bijkomend voordeel is dat je met je verfkwast kunt uitschieten zonder schade te veroorzaken. Ook bij deze manier van verven is het leuk om de meubels in dezelfde tint mee te verven.

De accentmuur

Veel mensen gebruiken ook nog steeds de accentmuur. In dit geval kies je een muur, die je in een speciale kleur schildert, zoals donkerblauw, felroze of andere opvallende kleuren. Op deze muur komt de nadruk te liggen, dus je overige muren kun je dan het beste wit laten of in een andere onopvallende tint. Het spelen met kleuren laat je woning levendig en dynamisch aanvoelen en is daarom perfect voor een moderne interieurstijl.

 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *