Wegwijs in schilderwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het is altijd snel gebeurd om een vakman voor een klus in te schakelen. Zo ook bij verscheidene schilderklussen aan huis. Men is toch sneller geneigd om een professioneel schildersbedrijf in te huren, dan de klus zelf onder handen te nemen. Toch kun je veel verfklussen in huis ook eenvoudig zelf doen, wat je weer arbeidsloon bespaart. Dit blog zal aan de hand van de adviezen van professionele schilders een aantal tips geven om zelf je schilderwerk succesvol onder handen te nemen.

Zelf doen of uitbesteden?

Zelf je huis onder handen nemen, heeft zo zijn voordelen. Ten eerste levert het minder kosten op, want een vakschilder heeft een hoog uurloon. Doe je het zelf, hoef je alleen aan materiaalkosten te denken. Tevens is het belonend werk om zelf te doen. Je bent meer betrokken bij je schilderwerk en dus je huis. Wanneer je klus klaar is, bereik je daarom een groter gevoel van tevredenheid dan wanneer een vreemde dezelfde klus uitvoert. Een nadeel van zelf schilderen is dat het veel tijd kost, als je het zelf doet. Tevens kan het voor leken gevaarlijk werk zijn. Je hoeft maar van een ladder te vallen en wat te breken. Uitbesteding van je schilderklussen heeft als voordeel dat het gemakkelijker is, je krijgt meer kwaliteit geleverd en er valt tijdswinst te behalen. Tevens krijg je op geleverd schilderwerk van een vakman garantie. Het nadeel van een professioneel schildersbedrijf blijft toch de hoge prijs die gehanteerd wordt.

Wanneer schilderen?

Elke vijf tot tien jaar moet je de verflagen in je woning nog eens vernieuwen, maar hoe weet je wanneer het tijd is? En wanneer is je verfklus goed? Volgens vakschilders schilderen veel mensen door tot het hout een kleurtje heeft en het glimt. Hierbij moet je echter oppassen. Hout moet strak in de lak gezet worden, want anders krijgt het binnen no time een doffe kleur. Het kan zelfs blaasjes of scheuren gaan vertonen en dan kun je alweer opnieuw beginnen. Schilder je hout goed, dan kun je zeker weer twaalf jaar vooruit.

Goede voorbereiding is halve werk

Het klinkt logisch, maar volgens de vakschilders raffelen veel mensen de voorbereiding af om maar zo snel mogelijk aan het echte verfwerk te beginnen. Dit is een grove fout. Sla geen stappen over en begin met het voorbehandelen van je te verven oppervlaktes. Deze fase bepaalt het eindresultaat. De echte schilderklus is slechts twintig procent van de hele klus; de rest is voorbereidend werk zoals schuren en schoonmaken.

Vet en vuil zijn dooddoeners

In het verlengde van voorbereidend werk is van belang, hoort dit advies. Vet en vuil zijn de dooddoeners van een verfklus. Verf gaat niet samen met vuil en vet. Borstel daarom altijd je oppervlakte na en neem het af met water en een vezeldoek. Gebruik geen ammoniak, want dit is slecht voor je handen en het milieu. Afwasmiddel is ook niet goed, want hier zit vet in en dat zorgt voor een slechtere hechting van de verflaag. Een milieuvriendelijk reinigingsmiddel, zoals St. Marc, is meer dan genoeg.

Schuren moet goed gebeuren

Schuren is de cruciale factor van goed schilderwerk. Hoe gladder je het hout opschuurt, des te strakker kan de lak aangebracht worden en des te kleiner is de kans op vuil en vocht in je verflaag. Elk bultje in je verflaag is iets waar de zon vat op kan krijgen. Zo kunnen beschadigingen snel ontstaan, waardoor je opnieuw moet beginnen. Je moet vlak en strak schuren en vooral niet te grof of te diep. Doe je dit laatstgenoemde wel, dan ontstaan oneffenheden. Van goed schuurwerk gaan de houtvezels iets omhoog staan, waardoor de verf zich beter kan hechten.

Geen klein werk

Wanneer je verft, is het belangrijk om met lange halen te werken. Gebruik de hele kwast en niet alleen de top. Breng de verf in een zo dik mogelijke laag aan, maar let wel op dat je niet te maken krijgt met zakkers en druipers. Deze kun je binnen een halfuur uitsmeren, anders moet je dat stuk nog eens over doen.

Doe het zelf en neem je tijd

Wanneer je zelf gaat schilderen, moet je je hiervoor de tijd nemen want dit maakt de klus beduidend leuker. Zonder tijdsdruk erachter kun je zelf indelen, wanneer je het voorbereidend werk doet en wanneer je start met de schilderwerkzaamheden. Trek gerust drie weken uit, zodat je overal je tijd voor kunt nemen. Begin altijd met de moeilijkste kant, omdat je dan nog fris bent. Ruim alles ook na je werk op om ongelukken te voorkomen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Goede schilder gezocht stappenplan

Voor alle verfklussen, zowel binnen als buiten, kunt u een schilder inschakelen.

Maak kennis met de schildertrends van 2021

In de lange periodes thuis werken en thuis verblijven gedurende de Coronacrisis

6x Veelgemaakte fouten zelf schilderen

Of u nu een ervaren doe-het-zelver bent, of u heeft weinig verstand