Vakschilder vs beunhaas wat is het verschil

Bij een schilderklus kom je er al snel achter dat je behoorlijk wat moet betalen voor een vakschilder. Het is dan ook gelijk om die reden dat veel consumenten ervoor kiezen om een beunhaas in te schakelen. We hebben het over iemand die zijn diensten als schilder aanbiedt terwijl hij minder werk aflevert. We keken voor je naar de grote verschillen tussen de vakschilder en de beunhaas.

De prijs van de vakschilder

We vroegen bij een aantal vakschilders de prijzen op. Men stuurde ons de volgende offertes toe:

Wat voor werkzaamheden komt de schilder verrichten Wat zit er bij de werkzaamheden inbegrepen Hoe is de prijs bepaald Wat is de prijs van de klus
Schilderen rechte vlakken Schilderen met een grote roller en een grote kwast, arbeidsloon, professionele materialen en de BTW Per uur Tussen 35 en 39 euro
Schilderen meer gedetailleerd werk Schilderen met een kleinere roller en een kleinere kwast, arbeidsloon, professionele materialen en de BTW Per uur Tussen 39 en 45 euro
Schilderen sauzen Schilderen met een grote roller en een grote kwast, latexverf professioneel, arbeidsloon en BTW Per vierkante meter Tussen 8 en 12 euro

Waar betaal je voor bij de vakschilder

Huur je een vakschilder in, dan biedt dat jou specifieke voordelen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

 • Een gediplomeerd en gecertificeerd schilder. De vakschilder heeft alle opleidingen gedaan die hij moet doen om als schilder aan het werk te mogen. Hij is compleet geschoold op het gebied van technieken en materialen. Daarnaast is hij volledig op de hoogte van wetgevingen die er gelden op het gebied van schilderwerk. Hij zal nooit werken met materiaal wat niet in de EU gebruikt mag worden.
 • De professionele materialen. Een professionele schilder zal altijd zijn uitgerust met het professionele materiaal wat je mag verwachten. Denk dan bijvoorbeeld aan professionele verf die een langdurig mooi resultaat geeft. Denk ook aan het professionele schildergerei wat een hoogstaande kwaliteit werk levert.
 • Een goede offerte. De professionele schilder zal een goede offerte afgeven voor hij aan de slag gaat. Daarop staan de posten materiaal, materieel, arbeidsloon, BTW, voorrijkosten en kilometerkosten vermeld. Deze offerte is in de meeste gevallen ook gelijk bindend.
 • Een inzichtelijke offerte en factuur. Dat houdt in dat je direct ziet waar je voor betaalt. Er wordt niet met vage termen gesmeten waar je weinig mee kan.
 • Een vaste afspraak over de aanvang van de werkzaamheden. De professionele schilder maakt in zijn offerte melding van de aanvang van het werk wat hij bij jou komt verrichten. Je weet waar je aan toe bent.
 • Subsidieregels die interessant zijn. Denk hierbij aan de lage BTW regeling voor het arbeidsloon. Dit geldt wanneer een woning ouder dan 2 jaar is, en wanneer het huis voor bewoning bedoeld is. De andere regel waar je vaak van hoort is de winterschilder. In de wintermaanden zal een vakschilder tegen een gereduceerd tarief werken. Dat doet hij omdat hij in de wintermaanden minder werk krijgt maar toch inkomen nodig heeft.
 • Garantie op het werk. Een vakschilder geeft jou altijd 2 jaar garantie op het buitenwerk wat hij doet en 4 jaar garantie op het binnenwerk. Een veilig gevoel.

De beunhaas biedt jou het volgende:

 • Een uit de hand gelopen hobby. De beunhaas heeft doorgaans geen diploma’s op het gebied van schilderen. Heeft hij deze al wel dan zijn ze niet meer up to date waardoor hij niet de kwaliteit kan bieden die de vakschilder jou biedt.
 • Materiaal uit de bouwmarkt. Een beunhaas koopt het schildermateriaal in wat jij ook in de bouwmarkt koopt. Met een beetje pech laat hij jou eerst de materialen kopen waarna hij ze op je muren smeert.
 • Geen offerte. De beunhaas komt doorgaans met een vaag bedrag wat hij voor zijn werkzaamheden zal gaan vragen. Vraag je door, dan krijg je te horen dat hij later wel met een mooie prijs komt, of er wordt naderhand ‘een prijsje met je gemaakt’. Vertrouw hier niet op. De kosten zouden zomaar behoorlijk tegen kunnen vallen bij een beunhaas.
 • Niet weten wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd. Op het laatste moment belt de beunhaas af, terwijl jij al op hem zit te wachten. Er zal in de loop van de week een nieuwe afspraak worden gemaakt. Jij weet niet waar je aan toe bent, en de werkzaamheden lopen op deze manier eindeloos uit.
 • Geen subsidieregels. Doordat de beunhaas illegaal bijklust krijg jij geen subsidie op zijn werk. Hij draagt geen BTW af en een korting in de wintermaanden mag je ook wel vergeten. Kortom, door het gemis van subsidie ben je met een beunhaas bijna net zo duur uit als met een vakschilder.
 • Garantie tot de deur. Een beunhaas geeft helemaal geen garantie op zijn werk. Jullie lopen het samen even vluchtig na en dat is het. Heb je naderhand klachten, dan is dat jammer voor jou.

Schakel liever een professional in

Voor schilderwerk kan je dus maar beter een professional inhuren. Dat doe je met de onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert je een interessant voordeel op wat kan oplopen tot 20 procent.

Vergelijk lokale schilders: